Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Moeder egel haalt jong op | Zelf Geschoten

  •  
22-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
44758 keer bekeken
  •  

Er zit opeens een jong egeltje in de achtertuin van Margreet Bokhorst! "Gelukkig komt moeder egel gauw om het jong in haar bek de tuin weer uit te helpen", schrijft Margreet.

Voorbereiden op de winter

In het najaar is de egel druk bezig om zich voor te bereiden op de winter. Vanaf oktober of november gaat het dier namelijk in winterslaap, die duurt tot het voorjaar. Egels bouwen hiervoor een nest onder heggen, struiken, houtblokken of bijvoorbeeld onder een schuur. Hun nest vullen ze met onder andere droge bladeren om het goed te isoleren.

egel_vanmorgen_in_mijn_tuin_584d890061a4d_medium

Slapende egel

© Fotograaf natasjajuist

In deze compilatie zien we hoe egels 's nachts én overdag druk in de weer zijn met het voorbereiden van hun winternest. En zoals je ziet: een egelhuis leent zich hier uitstekend voor. 

Meer over:

egel, egels, jonge egel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Monica1992
Monica199223 sep. 2023 - 8:30

In mijn redelijk onderhouden tuin midden in een woonwijk, met hier en daar een (bewust) rommelhoekje, ontdekte ik in 2021 een nest met vijf jonge egeltjes en hun moeder. Ze zaten onder een houtstapeltje die overdekt was met een paar lagen landbouwplastic. Frappant was dat het houtstapeltje maar anderhalve meter van mijn achterdeur verwijderd was, maar moeder egel het blijkbaar veilig genoeg vond om haar jongen daar te krijgen, terwijl mijn buurman een sterk verwilderde ecologische tuin heeft die wel vier keer groter is dan de mijne. Een walhalla voor egels zou je denken. Lichtelijk jaloers op zoveel egelgeluk in mijn tuintje, knipte buurman een gat in het gaas zodat de egels zich in zijn tuin zouden vestigen. Her en der maakte hij stapels takken en blad voor huisvesting. Af en toe zag ik, nadat het gezin was uitgevlogen, een egel bij mij of bij mijn buurman onder de struiken scharrelen. Afgelopen woensdag voltrok zich het wonder wéér. Het houtstapeltje met landbouwplastic had ik inmiddels wat verderop verplaatst. Toen ik na een mooi fietstochtje thuiskwam, zag ik vier jonge egeltjes scharrelen rond de houtstapel. Ik werd voor een tweede keer verrast met een nest in mijn tuin en kon mijn geluk niet op! Het houtstapeltje met landbouwplastic is me al lang een doorn in het oog, maar mag nu blijven. Blijkbaar verkiest moeder egel voor een wat 'modernere' en drogere huisvesting dan de takkenbossen van de buurman. 🦔❤️

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.