Vroege Vogels

MOB: Miljarden maatschappelijke schade door intensieve veehouderij

theme-icon
Natuur
  •    •  
24-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
729 keer bekeken
  •  
koeien_pixabay

© Koeien - Bron Pixabay

De intensieve veehouderij in Nederland veroorzaakt jaarlijks minstens 9 miljard euro aan schade aan gezondheid en het milieu. Dat is miljarden euro's meer dan gedacht, meldt het FD.

Hogere zorguitgaven en schoonmaakkosten

Deze kosten komen niet terecht bij de veehouders, de samenleving draait op voor de schade met hogere zorguitgaven en schoonmaakkosten van het milieu. Dit constateert econoom Max van der Sleen in een maatschappelijke kosten-batenanalyse voor de milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB).

"Welvaart van Nederland beter af is zonder intensieve veehouderij"
Johan Vollenbroek (MOB) en econoom Max van der Sleen

Maatschappelijke schade

Van der Sleen is oud-directeur van het Nederlands Economisch Instituut en adviesbureau Ecorys. De toegevoegde waarde van de veeteelt is volgens hem 3 miljard euro gerekend op basis van cijfers van Wageningen Economic Research.

De maatschappelijke schade van de intensieve veehouderij bedraagt daarmee het drievoudige van de economische opbrengst. Met Johan Vollenbroek van MOB concludeert Van der Sleen dat "de welvaart van Nederland beter af is zonder intensieve veehouderij".

Bron: FD

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

veehouderij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Pagadder
Pagadder29 jul. 2023 - 13:29

Wat een kwaliteitsartikel. Ook goed onderbouwd met resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Alle zienswijzen en perspectieven worden zorgvuldig meegenomen. Dit vervuild meer dan welke bedrijfstak dan ook!

Meanderaar
Meanderaar24 jul. 2023 - 12:39

Hear!