Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Misstanden in veetransport worden niet effectief bestreden

  •    •  
10-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1906 keer bekeken
  •  
koeien tijdens transport

© Gert Elbertsen

Het transport van levende dieren is enorm. Bijna twee miljard dieren worden jaarlijks vervoerd tussen landen, met Nederland als wereldwijde koploper. Afgelopen week kwam de Europese Commissie met een langverwacht voorstel voor een wijziging op de ‘veevervoerwet’.

Altijd iets mis

“Tijdens het transport van vee is er eigenlijk altijd wel iets mis”, ziet Lesley Moffat van de dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals. Verslaggever Gert Elbertsen volgt haar terwijl ze de Franse Marechaussee een cursus over het handhaven op veetransporten geeft. “De EU-wet [over veevervoer] is namelijk erg gecompliceerd.”

De wet is bekend bij dierenartsen en controleurs als de NVWA, maar die mogen in Frankrijk geen transporten staande houden. De Marechaussee mag dat wel, en door die de wet beter te kennen hoopt Moffat dat de wet beter gehandhaafd zal worden.

vrachtauto veetransport

Franse Marechaussee controleert veetransport

© Gert Elbertsen

Wetswijziging niet voldoende

Afgelopen week deed de Europese Commissie een voorstel voor een wetswijziging van die ‘veevervoerwet’; de wet 1/2005. Voorgesteld wordt om bijvoorbeeld de reistijden te verkorten, de minimumruimte per dier te vergroten en het transport tijdens extreme temperaturen aan strengere voorwaarden te laten voldoen.

“Zeer teleurstellend”, vindt Europarlementariër van de PvdD Anja Hazekamp, “De maximale transporttijden worden ietsje verkort ten opzichte van de huidige wetgeving, maar blijven lang. Dagenlange transporten van kuikentjes, konijnen, varkens, runderen, schapen, geiten en paarden blijven mogelijk.”

Slechte handhaving

Ook de strengere regels met betrekking tot vervoer tijdens extreme temperaturen zijn volgens Hazekamp niet voldoende: “Transport bij extreme kou en extreme hitte blijft toegestaan. Bij extreme vrieskou onder de -5 graden zouden dieren een dekentje moeten krijgen, bij extreme hitte boven de dertig graden zouden transporten ’s nachts moeten plaatsvinden."

Hazekamp: "Dat soort doekjes voor het bloeden die zijn ingebouwd zullen het lijden van de 1,6 miljard dieren, die jaarlijks [in de EU] op transport gaan, niet stoppen. De Commissie stelt in een aantal gevallen extra voorwaarden aan transporten, maar we weten uit de praktijk dat zelfs de zwakke voorwaarden die nu al gelden niet gehandhaafd worden."

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor