In 1912 wordt een belangrijk fossiel gevonden: de Piltdown-mens. De lang gezochte missing link tussen mensen en mensapen! Maar wetenschapsfraude blijkt van alle tijden.
Missing link
Bij het Engelse plaatsje Piltdown doet Charles Dawson de ontdekking van zijn leven. Hij vindt de fossiele resten van een menselijke schedel en een aapachtige kaak. Zou dit eindelijk de veel gezochte missing link tussen apen en mensen kunnen zijn? Hij overlegt met collega’s Woodward en de Chardin en ze zijn overtuigd van de echtheid. Ze noemen het ‘de opkomende mens van Dawson’ (
Eoanthropus dawsoni
).
Orang-Oetang
Maar liefst 40 jaar lang wordt de vondst door veel wetenschappers geaccepteerd. Maar in 1953 blijkt uit nieuw onderzoek dat de vondst een vervalsing is. Het fossiel blijkt samengesteld uit een ouder gemaakte hersenschedel van een mens, de kaak van een orang-oetang en een hoektand van een chimpansee. Maar wie was de schuldige?
Schuldige
Alle drie de mannen (en nog tientallen anderen) zijn door de jaren heen als schuldige aangewezen. De een zegt dat Dawson een notoire vervalser was die altijd op zoek was naar roem. Anderen zeggen dat Woodward deze belangrijke vondst nodig had om directeur te kunnen worden van het Natural History Museum. De Chardin, de vinder is van een hoektand van de Piltdown mens, wordt ook gezien als serieuze kandidaat. Maar tot op de dag van vandaag is het brein achter de fraude onbekend. Het blijft een harde les voor de wetenschap.
Bron: De Piltdown-mens en de mammoetjagers van Hoogersmilde: Over bedriegers & bedrogenen.
Bewerkt schilderij van wetenschappers rondom het fossiel: John Cooke in 1915.