Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Minuscuul kiezelwier belangrijkste energiebron voor Waddenzee

6 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Wadplaten

© Wadplaten. Fotograaf: Marjolijn Christianen

Kleine kiezelwieren zijn de belangrijkste voedselbron voor de rest van het voedselweb in de Waddenzee. De kiezelwieren leven op de wadplaten en nemen energie op van de zon. Ze worden gegeten door dieren hoger in de voedselketen. De Waddenzee is zo zelfvoorzienend. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Ecology.

Voedselweb

Het doel van het onderzoek was om de samenstelling en opbouw van het voedselweb in de Nederlandse Waddenzee in kaart te brengen. Eerder werd aangenomen dat het meeste voedsel in de Waddenzee werd aangevoerd vanuit de Noordzee of vanuit rivieren in de vorm van plankton. Maar onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, NIOZ en de Universiteit Utrecht hebben nu ontdekt dat de energie in het voedselweb voor het grootste gedeelte in de Waddenzee zelf wordt geproduceerd.
De onderzoekers verzamelden stukjes weefsel van allerlei dieren en planten in de Waddenzee, van lepelaarsbloed tot de spieren van krabben. In de weefsels werd gekeken naar stabiele koolstofisotopen om zo het voedselweb in kaart te brengen.

Zonnepanelen

De belangrijkste voedingsbron bleken miniscule kiezelwieren te zijn, die ook wel benthische diatomen of microphytobenthos worden genoemd. De wadplaten waarop de kiezelwieren leven, werken als een soort zonnepanelen. De wieren gebruiken de energie van de zon om te groeien. Dieren in de Waddenzee, zoals wormen, weekdieren, schaaldieren, vis en vogels, voeden zich weer met de kiezelwieren.
Deze resultaten geven een inkijkje in het functioneren van een ecosysteem voor de Nederlandse kust. Verder laten ze het belang zien van de droogvallende wadplaten waarop de kiezeliweren groeien. Met het beheer van de Waddenzee kan hier nu rekening mee gehouden worden.
Bron: RUG

Meer over:

waddenzee

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar