Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minister weigert openbaarmaking metingen groenten en fruit

  •  
28-04-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_106990.jpg
Rechtszaak over geheimhouding gif in voedsel
Minister Veerman van Landbouw moet voor de rechter uitleggen waarom hij meetgegevens over landbouwgif in groente en fruit geheim houdt. Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Goede Waar & Co stappen naar de rechter om openbaarmaking af te dwingen, nu minister Veerman weigert deze gegevens vrij te geven.
Een jaar geleden hebben de natuur-, milieu- en consumentenorganisaties samen met zevenduizend consumenten gevraagd om openbaarmaking van gegevens over resten van landbouwgif in groenten en fruit. Zij deden dit op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Minister Veerman heeft hun
verzoek onlangs afgewezen. De organisaties hebben nu beroep ingesteld bij de rechtbank tegen zijn besluit. Zo willen zij alsnog openbaarheid afdwingen.
De overheid test regelmatig groenten en fruit op resten
bestrijdingsmiddelen. Uit deze metingen blijkt dat in gemiddeld één op de zes monsters de wettelijke normen worden overschreden. Bij welke supermarkt of handelaar deze overtredingen worden geconstateerd en wanneer dit gebeurd is echter geheim. Landbouwgif is slecht voor het milieu en kan schadelijk uitpakken voor de gezondheid. Deze gegevens horen niet in de doofpot te verdwijnen. Consumenten hebben het recht te weten wat ze eten.
Als belangrijkste grond voor zijn afwijzing voerde de minister aan dat het niet in het belang van de sector' is om bekend te maken welke bedrijven de wettelijke normen overtreden. Volgens de organisaties is dit onjuist. Het merendeel van de boeren, tuinders en handel houdt zich aan de wet en heeft er geen belang bij dat 'knoeiers' anoniem blijven. Knoeiers beschadigen immers het imago van de hele sector. Het openbaar maken van de gegevens stelt tuinders, handelaren en supermarkten in staat zich positief te onderscheiden. Extra inspanningen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te minimaliseren worden op deze manier beloond.
Bovendien moet de overheid niet alleen het belang van de sector
verdedigen, maar ook het bredere belang van milieu en gezondheid. In Engeland en Zweden is de gespecificeerde informatie over resten van landbouwgif in voedsel wél openbaar. Groenten en fruit bevatten mede daardoor in die landen minder bestrijdingsmiddelen.
-----------------------------------
Stichting Natuur en Milieu, Goede Waar & Co en Milieudefensie laten in hun gezamenlijke campagne 'Weet wat je eet' zelf groenten en fruit in supermarkten onderzoeken op de aanwezigheid van resten van bestrijdingsmiddelen. De resultaten staan op www.weetwatjeeet.nl
Voor meer informatie: Milieudefensie

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor