Minister Verburg erkent kritiek op mosselonderzoek
• 07-07-2008
• leestijd 2 minuten
Meerjarige stabiele onderwaterliggende mosselbanken zijn vrijwel verdwenen uit de Waddenzee. Dat is een droevige constatering voor de natuur, want deze schelpdierbanken zijn cruciaal in het functioneren van het ecosysteem van de Waddenzee. Bovendien is het een treurige constatering voor de mosselsector. Deze sector geeft aan het zeer moeilijk te hebben: ten opzichte van vorig jaar ligt er 75% minder mosselzaad in de Waddenzee!
Naar aanleiding van de ontstane situatie in de mosselsector heeft minister Verburg van LNV een reviewcommissie de opdracht gegeven om de opzet en uitvoering van het Project Onderzoek Duurzame Scheldiervisserij (PRODUS-onderzoek) te evalueren.
De commissie heeft vorige week haar bevindingen gepresenteerd en een aantal kritische kanttekeningen geplaatst. Tevens geeft de commissie aan dat het onderzoek niet versneld zal kunnen worden uitgevoerd. De minister heeft in haar reactie aan de Tweede Kamer aangegeven dat zij de evaluatie zeer serieus neemt en zich er voor in zal zetten om het PRODUS-onderzoek de benodigde tijd en middelen te geven om tot een goede afronding te komen. De Waddenvereniging is verheugd over de zorgvuldige analyse van de commissie en de betrokken reactie van minister Verburg.
Ecologische kennis
De belangrijkste kritiek van de commissie betreft de nauwe omschrijving van de beleids- en onderzoeksvragen, waardoor belangrijke vragen over het ecosysteem blijven liggen. Uitbreiding van het onderzoek is noodzakelijk, omdat ecologische kennis vereist is om het onderscheid te kunnen maken tussen natuurlijke processen en mogelijke effecten van de visserij. De commissie stelt daarnaast voor om het onderzoek te verbreden en andere vormen van visserij mee nemen in een nieuw, PRODUS-achtig, project. De Waddenvereniging bepleit al langere tijd een integrale benadering van visserij in de Waddenzee en kan zich vinden in deze aanbeveling.
Vertraging
Inhoudelijk bestaat er op belangrijke punten twijfel over de gekozen methodiek. De manier waarop de biodiversiteit van mosselbanken wordt ingeschat is niet goed uitgewerkt. Daarnaast heeft de commissie zorgen over de kleinschaligheid van het onderzoek. De commissie pleit ervoor om de proefopzet te heroverwegen, het onderzoek op grotere schaal uit te voeren en extra onderzoekslocaties aan te wijzen. De zorg van de commissie hangt samen met de slechte zaadval van mosselen van de afgelopen jaren, waardoor op een aantal plaatsen het onderzoek niet is uitgevoerd. Reeds nu ondervindt het PRODUS-onderzoek hiervan de nodige vertraging. Indien goede zaadval uitblijft, zal de kwaliteit van het onderzoek hieronder lijden en is verdere vertraging niet uit te sluiten.