Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minister stemt voor afzwakken status wolf, wolvenprovincies blij

  •    •  
24-05-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
wolf

© Jolanda Groeneveld

Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf af te zwakken. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) zei vrijdag dat ze akkoord gaat als er in juni of juli over wordt gestemd. Het is nog niet precies bekend wanneer er over wordt gestemd.

Brussel wil dat de wolf van een 'strikt beschermde status' naar een 'beschermde status' gaat. Het gaat volgens de minister nog wel "heel lang" duren voor het zover is, want het verdrag van Bern moet worden aangepast om de statusverlaging mogelijk te maken. Daarna moet het nog worden aangepast in de Europese Habitatrichtlijn en de nationale wetgeving.

De wolf in Nederland

Van der Wal wil een "beheersbare situatie" voor de wolf in Nederland. Het verlagen van de beschermde status helpt daarbij, zegt ze. Het geeft op termijn "meer flexibiliteit" en "mogelijkheden" om te werken aan die beheersbare situatie. De wolf blijft beschermd, benadrukt ze.

Met de nieuwe status komen "meer mogelijkheden om te beheren", aldus de minister. Ook kun je dan meer doen, mocht een wolf probleemgedrag te vertonen. Maar je kan ook nog steeds met nationale wetgeving komen om de regels aan te scherpen, zegt ze. "Die flexibiliteit is nodig, daarom gaan wij voor stemmen."

De EU-lidstaten hebben echter nog lang geen overeenstemming over het voorstel van de Europese Commissie. Onder meer Duitsland is tegen het plan. Ook verschillen de milieuministers (die er uiteindelijk over gaan) en de landbouwministers van mening over de statusverlaging.

Raad voor Dieraangelegenheden

De Raad voor Dieraangelegenheden kwam vrijdag met het advies voor een landelijke aanpak van het wolvenvraagstuk. Van der Wal vindt dat een goed plan. Veehouders moeten veel meer worden geholpen bij het beschermen van dieren tegen de wolf. Er zouden meer wolfwerende rasters moeten komen om vee te beschermen. De minister laat een landelijke aanpak over aan haar opvolger.

Volgens een woordvoerder van de Faunabescherming "is er nog niet zoveel aan de hand" omdat er voor de beslissing "eenstemmigheid" moet zijn. "Ik zie het nog niet gebeuren", aldus de zegsman over de voorgenomen verdragswijziging. "Het is kennelijk een belofte om gehoor te geven aan een deel van de bevolking." De Faunabescherming "stapt zeker naar de rechter" als het zover komt.

Gelderland tevreden met besluit van minister

Een woordvoerster van gedeputeerde Harold Zoet (BBB) uit Gelderland zei dat Zoet "uiteraard blij is" met de aankondiging van de minister.

Drenthe ook tevreden met afzwakken status

De Drentse gedeputeerde Egbert van Dijk (BBB) sluit zich daarbij aan. "Ik ben heel tevreden dat de minister van LNV onze signalen heeft opgepakt en zich gaat inzetten voor het verlagen van de status van de wolf zodat het beheer in de toekomst eenvoudiger wordt."

Reactie WNF

De beslissing om voor het afzwakken van de beschermde status van de wolf te stemmen in Brussel mist wetenschappelijke onderbouwing, stelt het Wereld Natuur Fonds (WNF). De wolvenpopulatie is volgens de natuurorganisatie nog niet voldoende hersteld en het afzwakken van de beschermde status zou het herstel weer terugdraaien. Bovendien zou het ingaan tegen de Europese Habitatrichtlijn.

"Door middel van voorlichting en preventieve maatregelen kunnen we een evenwicht vinden waarin zowel mensen als wolven veilig en in harmonie kunnen leven", zegt directeur van WNF Jelle De Jong.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.