© Pixabay
Landbouwminister Henk Staghouwer wil een onderzoek starten naar de invoering van belasting op vlees. Daarmee wil hij consumenten prikkelen om duurzamer te eten. De opbrengst van de vleesbelasting zou dan worden gebruikt om boeren te helpen verduurzamen.
Naast een vleesbelasting wil de minister ook kijken naar een suikerbelasting en het afschaffen van de BTW op groente en fruit. “Consumenten kunnen doorgaans geen bewuste keuze maken voor gezonde en duurzame producten”, schrijft hij aan de Tweede Kamer. “Consumenten kiezen vooral op basis van gewoonte, gemak en prijs."
Die prijs wil de minister dus gaan beïnvloeden. Zo kan de overheid de consument aanzetten tot duurzamere en gezondere keuzes in de supermarkt. De inkomsten van de vleestaks moeten terug naar de sector, aldus de minister.
Het geld kan gebruikt worden om boeren te ondersteunen bij de omschakeling naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Daarmee volgt de minister het advies op dat Wageningen Universiteit vorig jaar gaf vanuit hun onderzoek naar vleesbelasting. Volgens de universiteit is dat een effectieve manier om de belasting te gebruiken.
Minister Staghouwer kan nog niet rekenen op steun van alle coalitiepartijen voor de vleesbelasting. VVD en CDA voelen weinig voor de plannen van hun CU-collega.
CDA-Kamerlid Derk Boswijk noemt een vleestaks "niet het juiste middel" om de consument tot duurzame keuzes te brengen. "Boodschappen moeten nu, en in de toekomst, wel betaalbaar blijven", vindt hij. Het kabinet kan wat Boswijk betreft beter inzetten op meer "bewustwording".
Ook Thom van Campen van de VVD trapt op de rem. "Het eenzijdige pad richting een vleestaks dat nu wordt ingeslagen, kunnen wij niet steunen." Hij wil dat de minister onderzoek doet naar andere opties, "want boodschappen moeten betaalbaar blijven voor iedereen."
Bron: ANP, WUR
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.