Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minister houdt rug recht voor paling

  •  
11-09-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
paling_02.jpg
Minister Verburg heeft gisteren vast gehouden aan haar plan om dit jaar twee maanden, en volgend jaar drie maanden niet op paling te vissen. Zo moet de paling voor uitsterven behoed worden. Stichting De Noordzee geeft de Minister een compliment voor haar duidelijke stellingname. 
Gisteravond 10 september was de Minister in het debat met de kamer glashelder over de paling. Haar pleidooi liet aan niets te wensen over. Ze gaf aan dat het dramatisch gesteld is met de paling. Niet alleen Nederlandse maar ook gerenommeerde onderzoekers in Europa bevestigen dat er nu nog maar 5% van de aal over is van het bestand in de jaren ‘70 – ’80. 5%. De intrek van de glasaal is nog maar 1% van wat het was. En erger, de neerwaardse trend zet alleen maar door, als voorbeeld noemde ze dat de glasaalintrek van 2009 de helft is van de intrek die plaats vond in 2007!! De Minister gaf daarbij te kennen dat iedereen die deze harde feiten ontkent en niet inziet dat harde maatregelen nodig zijn, aan struisvogelpolitiek doet.

Brussel onvermurwbaar

Een compliment dus voor de Minister omdat ze duidelijk aangaf dat ze wil werken aan herstel en niet de rekening niet nog verder naar de toekomst wil doorschuiven. Zij heeft, in opdracht van de Kamer eerder dit jaar, een plan van de beroepsvissers drie keer voorgelegd aan Eurocommissaris Joe Borg in Brusssel. Ze heeft haar best gedaan om het plan van de vissers te presenteren als proefproject. Maar Borg was onvermurwbaar. ICES, de internationale organisatie met gerenommeerde onderzoekers, die adviseert aan Borg over alle nationale aalbeheersplannen van de lidstaten was duidelijk: het Nederlands plan was onvoldoende gegeven de bijdrage die Nederland moet leveren voor enig herstel van de paling. ICES geeft aan dat het onverantwoord is om te blijven vissen en ook Nederland zal dus visserijbeperkende maatregelingen moeten nemen. Het plan van de vissers om 157 ton paling over de dijk zetten en ondertussen onbeperkt door te vissen is gewoon niet voldoende. Zo wordt de paling geen enkele kans op herstel gegeven.

Politieke partijen negeren ieder wetenschappelijk advies

Het was bijna genant hoe diverse politieke partijen (CDA, VVD, SGP, PVV, PvdA, SP) de wetenschappelijk kennis over de paling en de duidelijke boodschap uit Brussel negeerden. Er werd gesteggeld over cijfers, maar ze onthielden zich van de verantwoordelijkheid om het probleem daadwerkelijk aan te pakken. Ten overstaan van een zaal vol vissers, gaven ze aan dat ze liever het ambacht, dan de paling wilde redden. Blijkbaar realiseren ze zich niet dat het ambacht sowieso niet meer kan bestaan als er geen paling meer is.
Lees hier het hele artikel van Margreet van Vilsteren.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor