Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minister Harbers: 'Beoogde krimp Schiphol niet haalbaar in 2023'

  •  
13-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
333 keer bekeken
  •  
Schiphol - publiek domein

© Pixabay: hpgruesen

Minister Mark Harbers (Infrastructuur) denkt dat het niet haalbaar is om vanaf eind 2023 op Schiphol het maximale aantal vluchten van 500.000 naar 440.000 per jaar te hebben teruggebracht. Dit had het kabinet wel eerder dit jaar besloten, onder andere om te zorgen voor een goed vestigingsklimaat en een gezondere leefomgeving.

De minister stelt dat voor de krimp van Schiphol een Europese procedure moet worden gevolgd en dat die naar verwachting pas in het najaar van 2024 kan worden afgerond.

Eerste fase

Volgens Harbers wordt nu voor eind 2023 ingezet op een krimp naar tussen de 465.000 en 450.000 vluchten per jaar. "We gaan dit in twee fases doen. De stap die Nederland zelf eerst zet is het stoppen met anticiperend handhaven", zegt de minister in een interview met Luchtvaartnieuws Magazine. "Dit kan komend jaar op 1 november worden ingevoerd. Het levert geen hard getal op, want het is aan de luchtvaartmaatschappijen om de operatie binnen de bestaande geluidspunten te houden."

Tweede fase

Voor het terugbrengen van het aantal vluchten naar 440.000 per jaar, de tweede fase, moet Nederland een procedure van de Europese Unie doorlopen en dat kost meer tijd. "Ik denk dat we dit kunnen afronden op 1 november 2024," zegt Harbers.

Milieuvervuiling 

Op 5 november blokkeerden nog meer dan 500 actievoerders van Extinction Rebellion en Greenpeace Nederland het vliegverkeer met privévliegtuigen van en naar Schiphol. Zij maken zich zorgen over de klimaatcrisis en omwonenden die wonen in de herrie van Schiphol.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.