Minister Cramer: CO2-compensatie moet gewoon worden
• 03-07-2007
• leestijd 2 minuten
Ik vind het een hartstikke goed initiatief om klimaatcompensatie bekend te maken en ervoor te zorgen dat mensen er vertrouwen in krijgen." zei minister Cramer van Milieu bij de start van de samenwerking van zes aanbieders van klimaatcompensatie. Ze vindt dat het compenseren van CO2 na energiebesparing en duurzame energie gewoon moet worden en thuishoort bij de realisten. "Het moet niet van de idealisten afhangen", aldus de minister. De samenwerking is een initiatief van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.
De zes aanbieders van klimaatcompensatie controleren elkaar op het daadwerkelijk uitvoeren van klimaatcompensatie. Het moet transparant zijn en gegarandeerd worden, zei één van hen. "Het moet 'transgarantie' bieden." Bedrijven die meedoen zijn te herkennen aan het vignet 'samenwerkende aanbieders klimaatcompensatie'. Wie niet voldoet aan de criteria voor de samenwerking kan worden uitgesloten en verliest het vignet.
Website
Onder de aanbieders zijn partijen als Rabobank en Visa Greencard. Verder doen de energiebedrijven Essent en Greenchoice mee. Ook is de overeenkomst ondertekend door KlimaatNeutraal Groep en Trees for Travel. De samenwerkende aanbieders geven onder meer informatie via de website klimaatcompensatie.nl. Daar worden ook de verschillende vormen van klimaatcompensatie uitgelegd.
Een bekende manier is het planten van bomen. Zij leggen CO2 vast zolang ze in de groei zijn. Maar compenseren voor het klimaat kan ook door het steunen van projecten voor duurzame energie, vooral in ontwikkelingslanden. Denk aan een biogas- of zonnecentrale. Daarnaast is compenseren mogelijk door te investeren in energiebesparing. "Het is internationaal belangrijk te laten zien dat we een verschil maken. Als het westen in het zuiden laat zien dat het menens is", zei minister Cramer daarover.
Vragen
Over klimaatcompensatie leven veel vragen. Dit merken zowel de samenwerkende aanbieders als Milieu Centraal. Vragenstellers willen vooral weten op welke manier CO2 wordt vastgelegd. Ook hebben ze vragen over de kwaliteit van het product. De samenwerkende organisaties hebben daarom het initiatief van Milieu Centraal opgepakt. Volgens minister Cramer is klimaatcompensatie een betaalbare manier om iets te doen tegen broeikasgassen, "Klimaatcompenseren is voor de consument prima te doen. Dat vind ik zelf erg belangrijk."