Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minister Adema wil huiskatten verplicht laten chippen en registreren

  •    •  
19-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
Poes kat poezen

© Fotograaf ac. Clewits

Het wordt in de toekomst verplicht om huiskatten te chippen en te registeren. Het is nog niet bekend wanneer de maatregel wordt ingevoerd, laat minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) aan de Tweede Kamer weten. Het wordt met een chip makkelijker om vermiste katten terug te vinden. Ook moet zo het aantal zwerfkatten worden verminderd.

Zwerfkatten

In ons land leven ongeveer 2,9 miljoen huiskatten waarvan er jaarlijks meer dan 60.000 als vermist worden opgegeven. Hoeveel zwerfkatten er zijn is niet precies bekend. De plannen voor een landelijke chip- en registratieplicht worden nu verder uitgewerkt. "Zo zijn er uitdagingen met betrekking tot de financiering voor het opzetten en het onderhouden van het registratiesysteem", aldus Adema.

In 2018 kwam D66 met het voorstel voor een chipplicht voor katten. De partij wees er toen op dat minder katten ook minder dode vogels betekent. Ook vroegen 35 gemeenten in een brief aan de Kamer destijds om de chipplicht voor katten verplicht te stellen. Toenmalig minister Carola Schouten van Landbouw beloofde toen te gaan kijken naar de chipplicht en de kattenproblematiek.

Chipplicht

De Dierenbescherming is blij met het besluit van minister Adema. Een chipplicht voor katten stond bijna 25 jaar met stip bovenaan onze prioriteitenlijst, zo laat de organisatie weten. "We hebben er vele gesprekken over gevoerd met het ministerie, dus nu het is gelukt hangt nog net de vlag niet buiten."

De woordvoerder laat wel weten wat huiverig te zijn over wanneer de maatregel daadwerkelijk ingevoerd gaat worden. Tot die tijd zal worden doorgegaan met de campagne 'Chip je kat'. "Ongeveer 13 procent van de vermiste katten wordt herenigd met zijn eigenaar." Wacht dus niet met het chippen van je kat totdat het verplicht is, aldus de organisatie.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.