Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minister Adema onderzoekt verbod op bijtgevaarlijke honden

  •  
18-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
257 keer bekeken
  •  
poepende hond

Poepende hond

© Henny Radstaak

Bijtgevaarlijke honden moeten worden verboden, vindt demissionair landbouwminister Piet Adema. Hij wil onderzoeken of het mogelijk is om gevaarlijke honden zonder stamboom te verbieden. In Frankrijk geldt een vergelijkbaar verbod. De bewindsman wil honden met stamboom ontzien omdat op deze honden beter toezicht wordt gehouden, schrijft hij in een Kamerbrief.

Krachtige kaken van honden

De minister ziet vooral problemen bij honden uit rasgroepen die zijn gefokt op waakzaamheid en zelfstandigheid. Vaak zijn dit grote, sterke honden die met hun krachtige kaken flink kunnen bijten.

Het is volgens Adema belangrijk dat de ouders van nieuwe puppy's zorgvuldig worden geselecteerd, dat de dieren goed worden afgericht en dat een passend baasje wordt gevonden. De Raad van Beheer ziet erop toe dat dit goed gaat bij honden met een stamboom, en de bewindsman ziet daarom minder problemen bij deze dieren.

Probleem ligt bij baasje van de hond

Het probleem ligt voor een groot deel bij de baasjes, zegt Adema. Die herkennen vaak niet de signalen dat honden op het punt staan om te bijten, bijvoorbeeld omdat ze bang of gestrest zijn. Mensen hebben ook regelmatig de verkeerde verwachtingen van hun hond. Zo kan het een probleem worden als iemand die een gezelschapshond zoekt, een herdershond in huis haalt die flink aan het werk gezet wil worden.

Dit soort problemen kunnen volgens Adema worden voorkomen als toekomstige baasjes goed worden voorbereid. De minister wil ze verplichten om van tevoren een theoriecursus te volgen. Hij wil ook de optie onderzoeken om nieuwe hondeneigenaren samen met hun nieuwe huisdier op praktijktraining te sturen.

Bijtincidenten

Momenteel is het niet bekend hoeveel bijtincidenten plaatsvinden per jaar. Gemeenten moeten dit verplicht bijhouden, maar doen dat lang niet allemaal. Daarom wil Adema een landelijk meldpunt opzetten waar alle bijtincidenten worden geregistreerd.

De bewindsman overweegt bovendien om het wettelijk mogelijk te maken om bepaalde soorten honden verplicht aangelijnd te houden of te muilkorven. Gemeenten kunnen dit al verplichten, maar het is momenteel niet mogelijk om dit landelijk te doen.

Honden kunnen na een bijtincident een spuitje krijgen als de officier van justitie hiertoe besluit. Het kan soms maanden duren voordat dit gebeurt, omdat baasjes in beroep kunnen gaan tegen zo'n besluit. Adema wil uitzoeken of dit sneller kan.

In oktober pleitte de VVD voor een verbod op bijtgevaarlijke honden, terwijl de partij daar eerder tegen was. Onder meer PvdA en CDA zijn hier al langer voor.

Bron: ANP

Meer over:

bijthonden, honden
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor