Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minimum energielabel levert jaarlijks 10.000 banen op

  •  
22-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Energieplushuis_01.jpg
Het verplichten van een energielabel C voor koopwoningen en een B-label voor huurwoningen leidt tot gemiddeld 10.000 nieuwe groene banen per jaar. Dit blijkt uit een studie van SEO van de Universiteit van Amsterdam en CE Delft, dat vandaag is gepubliceerd. In reactie op deze studie roept Natuur & Milieu het kabinet op om niet op haar handen te blijven zitten, maar werkloze bouwvakkers aan een baan te helpen door stevig energiebesparingsbeleid.
Positief resultaat
In Natuur & Milieu is blij dat Minister Blok (Wonen en Rijksdiensten) en Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur & Milieu) opdracht hebben gegeven voor deze studie van SEO en CE naar de werkgelegenheidseffecten van energiebesparingsbeleid voor bestaande woningen. Met de onverwacht zeer positieve resultaten in de hand, verwacht Natuur & Milieu dat beide bewindspersonen nu doorpakken.
Banen creëren
Ron Wit, hoofd energie van Natuur & Milieu: 'Deze studie bewijst dat Rutte II veel groene banen kan creëren door een minimum energielabel voor woningen te verplichten. Natuur & Milieu wil graag samen met de andere partijen die deelnemen aan het SER Energieakkoord bespreken hoe het kabinet dit instrument optimaal kan vormgeven.'
Bouwsector
Door energieprestatie-eisen te stellen aan woningen worden grote economische kansen benut: de bouwsector krijgt een impuls en huishoudens worden minder kwetsbaar voor stijgende energieprijzen. Dat laatste is cruciaal om energiearmoede tegen te gaan: 50% van de huishoudens in de slecht geïsoleerde woningen (G-label) verdient minder dan een modaal inkomen. Zeker met deze winterkou is een energiezuinige woning noodzakelijk.
Teveel gedoe
Natuur & Milieu is van mening dat achtereenvolgende kabinetten het energiebesparingsbeleid vooral aan de markt hebben overgelaten. De afgelopen jaren hebben echter geleerd dat de meeste woningeigenaren niet vanzelf over gaan tot woningisolatie. Ondanks dat veel energiebesparende maatregelen, zoals spouwmuurisolatie, snel worden terugverdiend en het wooncomfort toeneemt, vinden mensen het teveel gedoe. Daarnaast spelen belemmeringen zoals voorfinanciering een rol.
Investeren
Energiebesparing vraagt investeringen in isolatiemaatregelen en installatietechnische maatregelen in woningen. Maar de effecten van die investeringen zijn volgens SEO en CE Delft voelbaar in de hele economie, bijvoorbeeld omdat sectoren toeleveranciers zijn van de bouw. Volgens de onderzoekers vergt een energiebesparing van meer dan 2 procent per jaar tot 2020 extra investeringen van circa € 33 miljard. Deze investeringen leiden tot 67 tot 110 duizend arbeidsjaren tot 2020. Omgerekend is dat gemiddeld 10.000 extra banen per jaar.
Bron: Natuur & Milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor