Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder schapen op het bord en in de wei

  •  
13-03-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schaap_texel.jpg
Schapen worden zeldzamer in de EU. Europeanen eten namelijk steeds minder schapenvlees, de kosten voor verzorging stijgen en de vergrijzende boeren kunnen amper opvolgers vinden.
Dat zegt de regering van Ierland, die de zaak heeft aangekaart in Brussel. Ministers van Landbouw van de 27 EU-landen bespreken maandag de situatie in de schapenhouderij.
Europeanen aten in 2005 gemiddeld 2,9 kilo aan lamsboutjes en ander schapenvlees, volgens de Europese Commissie. Volgend jaar zal dat gedaald zijn tot 2,7 kilo. Op vijfhonderd miljoen EU-inwoners scheelt dat ongeveer 100 miljoen ton per jaar.
Ierland dringt maandag aan op EU-maatregelen, zoals een campagne onder jongeren om meer schapenvlees te eten. Dat moet een helpende hand bieden aan de schapenhouders en het landschap. Grazende schapen voorkomen erosie van bergen en de boerderijen houden het platteland levendig, motiveert de Ierse regering.
Ierland zag het aantal schapen in tien jaar dalen met bijna een miljoen stuks tot 4,5 miljoen. Andere landen met traditioneel veel schapen zoals Spanje, Frankrijk en Engeland tonen dezelfde trend.
Nederland zag het aantal dalen van 2 miljoen in 1992 naar zo'n 1,4 miljoen in 2006, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Inmiddels kampen schapenhouders hier met de dierziekte blauwtong. Die kan dodelijk zijn. Vorig jaar trof blauwtong ruim 6000 boerderijen in Nederland.
Onzeker is of de EU bereid is tot steun voor de schapensector. De Europese Unie is juist bezig de vaste greep op de landbouwsector los te laten. De boeren moeten steeds meer de vrije markt op.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor