Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder ooievaars geteld dan vorig jaar

  •    •  
16-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
187 keer bekeken
  •  
Ooievaars

Ooievaars

© Rob Buiter

Het aantal overwinterende ooievaars dat dit weekend tijdens een telling in ons land is gespot, is flink lager dan vorig jaar. Werden in 2022 nog 986 exemplaren geteld, dit jaar stokt het aantal voorlopig op 808, meldt de Stichting Ooievaars Research & Knowhow (STORK) zondagavond.

Afname van aantal ooievaars

Een woordvoerster van de stichting vermoedt dat het lagere aantal te maken heeft met het feit dat de dieren meer verspreid over het land zitten dan in andere jaren. "Vorig jaar werden nog twee grote groepen van 150 ooievaars waargenomen, nu slechts een grote groep van 108. Veel mensen telden maar een, twee of drie exemplaren tegelijk." De grote groep werd gespot in de buurt van Meppel. Daar bevindt zich een opvanglocatie voor ooievaars en worden de beesten gevoerd.

Het aantal vogelmelders bleef nagenoeg gelijk met vorig jaar, terwijl in 2022 juist sprake was van een forse toename. Volgens de woordvoerster heeft het slechte weer van de afgelopen dagen daarbij vermoedelijk een grote rol gespeeld.

Bron: ANP

Meer over:

ooievaars
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.