Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder muggen en wespen deze zomer

  •  
01-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
258 keer bekeken
  •  
gewone_steekmug_culex_pipiens

Gewone steekmug (Culex pipiens)

© Fotograaf JancoGrave

De overlast van muggen en wespen is deze zomer minder dan in andere jaren. Dat komt volgens medisch entomoloog en muggendeskundige Bart Knols deels door de hete en droge junimaand, maar ook door de algemene achteruitgang van het aantal insecten. De biodiversiteit is volgens hem vergeleken met tien jaar geleden sterk achteruitgegaan.

"Wespen bijvoorbeeld jagen op andere insecten. Als die er niet of maar heel weinig zijn, kunnen de wespen ook niet overleven", aldus de wetenschapper.

wesp_weetje.jpg

Vochtige broedplaatsen nodig 

Muggen leggen graag eitjes op vochtige broedplaatsen, zoals bloempotten met een laagje water of in natte grond. Maar in juni was het heel warm en heel droog, zodat de muggen nauwelijks bakjes met water konden vinden. Muggenlarven gedijen ook het best bij een hoge luchtvochtigheid, en daarvan was in het late voorjaar ook geen sprake, aldus Knols. "Er zijn dus veel minder muggen tot wasdom gekomen."

Te veel regen 

Muggen leggen op dit moment ook nog wel eitjes, maar nu regent het vaak zo hard dat het broedsel meteen weer wegspoelt. Het is volgens bioloog Arnold van Vliet van Muggenradar bekend dat muggen actiever worden naarmate het warmer is. Zolang het vrij koel blijft, zullen mensen dus ook minder muggenoverlast ervaren.

Geen goed nieuws 

"Maar het is eigenlijk geen goed nieuws dat er weinig muggen, wespen, vliegen en andere rondvliegende insecten zijn waar mensen last van hebben", stelt Knols. "Pesticiden die in de landbouw worden gebruikt hebben namelijk een dramatisch effect op insecten. En insecten zijn noodzakelijk voor de bestuiving van gewassen. Als het aantal insecten verder afneemt, omdat er niet voldoende beschermende maatregelen worden genomen, is er straks misschien nog maar weinig muggenoverlast, maar ook geen fruit meer in de boomgaard."

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.