Vroege Vogels

Minder exoten in het voedselbos

  •  
23-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2570 keer bekeken
  •  
Ketelbroek (c) Rob Buiter

Een voedselbos is een vorm van landbouw die op een natuurlijke manier bijna het hele jaar door voedsel geeft. Maar daarvoor zijn vaak ook exotische planten nodig. Met een 'negatieflijst' willen plantenonderzoekers de meest riskante soorten uit de voedselbossen weren.

Negatieflijst

De blauwe bes, de rimpelroos, het Japans hoefblad of de anna paulownaboom, ... Het zijn enkele voorbeelden van planten die goed passen in een voedselbos, maar die bij verspreiding naar de omliggende natuur problemen zouden kunnen geven. Onderzoekers van Wageningen University & Research en van Floron hebben deze planten daarom op de 'negatieflijst' gezet.

Problemen voor beheerders

IMG_0330

Bij ons bezoek aan het oudste voedselbos van Nederland, Ketelbroek bij Groesbeek, zien we verschillende van die planten tóch staan. "De rimpelroos staat bijna in het hele land", zegt de oprichter van het voedselbos, Wouter van Eck. "En hier kan hij inderdaad ook geen kwaad", beaamt één van de opstellers van de nagatieflijst, Baudewijn Odé van Floron. "Alleen in de buurt van de duinen moet je deze plant niet toepassen, want daar hebben natuurbeheerders er inmiddels grote problemen mee. Daar overwoekert 'ie op sommige plaatsen de inheemse planten."

Blauwe bes

Eén van de beruchtste planten van de negatieflijst is de blauwe bes. "In natuurgebieden als  De Peel woekert die plant enorm", weet Odé. In Ketelbroek staan geen blauwe bessen, "maar dat heeft vooral met de grondsoort te maken", voegt Van Eck daaraan toe. 

Niet voortplanten

IMG_0315

Verderop in het voedselbos staat een plant die in februari 'het begin van het eind van de winter' aankondigt: het Japans hoefblad. Odé: "Problemen met die plant kan je eenvoudig voorkomen door maar één van de twee geslachten te planten. Dan vormen zich geen zaden en kan je woekering voorkomen."

Botanisch racisme

Voedselbosboer Van Eck vindt het al met al wel goed dat deze negatieflijst er is. "Voedselbossen zijn een jonge manier van boeren en we moeten met z'n allen van elkaar leren. Dan is het ook goed om op dit soort potentiële probleemplanten te letten. Maar we moeten wel waken voor 'botanisch racisme'. Niet alles wat exoot is is een probleem. Aardappel, tomaat, walnoot, ... zonder exoten zouden we heel veel voedselgewassen missen."

Informatie over de negatieflijst voor voedselbossen is hier te vinden.

Meer over:

#exoten, voedselbos,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Van Hooff2
Van Hooff228 okt. 2022 - 12:41

"Botanisch/biologisch racisme, niet alles wat een exoot is een probleem" geld dat alleen voor planten insecten reptielen vissen vogels maar ook voor zoogdieren die zich aan aan kunnen passen aan onze eisen en verwachtingen? Mensen vallen onder de gevaarlijkste zoogdieren die zich niet voortplanten om als soort voort te bestaan maar om macht uit te breiden in naam van de leider of een of andere god. Waar die ongeremde voortplanting tevens nog met financiële middelen (kinderbijslag ) gefaciliteerd wordt. Net als indertijd de boeren. Alles moest meer, meer koeien varkens en kippen eventueel met subsidies. Het resultaat is bekend.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.