Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Minder en beter kalvertransport'

  •  
16-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kalf_05.jpg

© Foto: Dommelfoto

Dierenbescherming roept de kalversector op maatregelen te nemen om het welzijn van de dieren te verbeteren en het risico op de insleep van dierziekten te beperken. Dat staat in de woensdag gepubliceerde nota "Minder en beter kalvertransport: terugdringen risico's welzijn en gezondheid".
Het gaat dan om het geheel of gedeeltelijk regionaliseren van de vleeskalverhouderij, het beperken van de duur van het transport van kalveren, het verhogen van de leeftijd waarop de kalveren mogen worden vervoerd en de verbetering van de transportcondities.
Halveer de sector
Nederland houdt jaarlijks 1,4 miljoen kalveren voor de slacht. Meer dan de helft, 850.000 kalveren, komt uit het buitenland. Volgens het Platform Landbouw, Innovatie en Samenleving (LIS) is het risico op verspreiding van dierziekten hierdoor te groot. Het advies is daarom om de sector te halveren.
Het programma Nieuwsuur zond hier onlangs een reportage over uit waarin Frank Dales, directeur Dierenbescherming, aangeeft dat de kalvertransporten voor een groot risico op verspreiding van dierziekten, én voor veel dierenleed zorgen. De jonge kalfjes (10 tot 14 dagen oud) hebben een lage weerstand. Het mixen met soortgenoten die van elders komen én de stress van een langdurig transport naar Nederland zijn slecht voor hun gezondheid. Ziektes die hierdoor ontstaan, worden opgelost door de dieren veel antibiotica te geven.
MKZ-crisis
Dales: "De Dierenbescherming is blij met de uitkomst van het LIS-advies. Dit is iets wat de Dierenbescherming al jaren roept. Het is Russische roulette: het is niet de vraag of, maar wanneer er weer een dierziekte wordt meegesleept naar Nederland. De laatste MKZ-crisis begon tenslotte met het vervoer van een ziek Iers kalfje naar Nederland."
Op de suggestie kalveren te gaan mesten en slachten op de plek waar de kalfjes geboren worden, reageert de Nederlandse kalversector afwijzend. De Dierenbescherming vindt dit te makkelijk. Tussen de kalversector naar het buitenland verplaatsen en niets doen, zijn er maatregelen mogelijk die het dierenwelzijn flink verbeteren en de gezondheidsrisico's verminderen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor