Minder boskap in Braziliaanse Amazone
• 13-11-2009
• leestijd 2 minuten
De ontbossing van de Amazone in Brazilië is afgelopen jaar veel minder snel verlopen dan in eerdere jaren. Tussen augustus 2008 en juli 2009 verdween 7000 vierkante kilometer jungle, een daling van ruim 45 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte de Braziliaanse president Luiz Inacia Lula da Silva donderdag bekend.
Sinds de overheid in 1988 begon met het monitoren van de boskap, zijn niet zo weinig bomen gekapt als afgelopen jaar. In 2003/2004 kende de ontbossing een triest hoogtepunt: toen werd maar liefst 27.000 vierkante kilometer jungle omgehakt. Dat is ongeveer twee derde van de oppervlakte van Nederland (ruim 41.000 vierkante kilometer).
Volgens het Braziliaanse ministerie voor Milieu is de daling onder meer te danken aan een overheidsprogramma dat sinds 2004 probeert duurzaamheid in het gebied te bevorderen. Ook zijn er sinds die tijd inspecties die illegale houtkap sneller op kunnen sporen, onder meer door middel van satellietbeelden.
Tijdens de inspecties is het afgelopen jaar 230.000 kubieke meter illegaal gekapt hout in beslag genomen. Ook zijn meer dan vierhonderd vrachtwagens en tractoren geconfisqueerd. Daarnaast deelde de overheid boetes uit ter waarde van omgerekend meer dan 1 miljard euro.
Ook speelt de wereldwijde economische crisis een rol. Nu er minder vraag is naar sojabonen, vlees en hout wordt er minder bos illegaal gekapt om ruimte te maken voor die productie. Daarnaast is in de afgelopen jaren 43 procent van de Amazone door de Braziliaanse overheid als beschermd bestempeld, waardoor er strenger kan worden opgetreden.
Brazilië hoopt in 2020 de boskap met 80 procent terug te hebben gebracht ten opzicht van het jaarlijkse gemiddelde van 19.500 vierkante kilometer tussen 1996 en 2005. Dat helpt ook in het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde. Hoe meer bos er blijft staan, hoe meer CO2 er door de bomen wordt omgezet in schone lucht.
Natuurbeschermingsorganisatie Greenpeace liet weten blij te zijn dat er minder bos gekapt is. De organisatie vindt echter dat er nog steeds te veel jungle omgekapt wordt en dat de overheid ambitieuzere doelstellingen moet stellen. ,,De president is blij als over elf jaar in het Amazonewoud jaarlijks een gebied wordt gekapt dat drie keer zo groot is als Sao Paulo'', aldus een woordvoerder, verwijzend naar de grootste stad in Zuid-Amerika.
Het Amazoneregenwoud is met een oppervlakte van 6,7 miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud ter wereld. In het Amazonewoud leven volgens het WWF-Brasil (het Braziliaanse Wereld Natuur Fonds) tienduizenden plantensoorten, ongeveer 2,5 miljoen insectensoorten en enkele duizenden soorten vogels en zoogdieren. Verder leven rond de Amazone meer dan 33 miljoen mensen. Van hen behoort ongeveer 5 procent tot de inheemse bevolking. De afgelopen dertig jaar is circa 530.000 vierkante kilometer van het Amazonewoud door ontbossing verloren gegaan. Het WNF vreest dat in 2030 bijna 60 procent van het Amazonewoud ernstig is beschadigd of vernietigd.
Bron: ANP