MIN LNV: Voedsel en groen van internationale klasse
• 19-09-2006
• leestijd 2 minuten
Invoering van het Investeringsbudget Landelijk Gebied, het verduurzamen van de visserij, het stimuleren van energiezuinige glastuinbouw, vermindering van administratieve lasten en het aantal regels. Maar ook certificering, voorlichting en handhaving van het welzijn van gezelschapsdieren, onderzoek naar vaccins voor vogelgriep. Dat is een greep uit de maatregelen die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op het programma voor 2007 heeft staan.
Het ministerie van LNV gaat met deze eerste en laatste begroting van het kabinet Balkenende III verder met het leidend principe 'van zorgen voor naar zorgen dat'. Het ministerie streeft daarbij naar nieuwe verbindingen tussen boeren, burgers, bedrijven, organisaties en overheden. Maar ook tussen burger en natuur, consument en voedsel, ondernemer en markt, landbouw en landschap. Dat wordt verder verankerd in het programma ontmoetingen en het programma landschap.
Het ministerie van LNV investeert in een samenleving waarin mensen en bedrijven zelfstandig kunnen opereren en waarin de overheid zich terughoudend opstelt en vooral op hoofdlijnen stuurt. Minder regels, meer kwaliteit. In komende jaren wordt de administratieve lastendruk minder, waarbij speciale aandacht is voor lasten die voor de ondernemers het meest knellen.
Minister Cees Veerman (Landbouw) investeert de komende vier jaar 20 miljoen euro in de realisatie van een centraal punt voor informatie over beschermde planten en dieren.
Volgens Veerman is het belangrijk dat vrijwilligers en betrokken organisaties goed samenwerken met de op te richten Gegevensautoriteit natuur. Zo ontstaat volgens de minister een plek waar betrouwbare informatie is te krijgen over de staat van de natuur en over locaties waar gemeenten of bedrijven activiteiten willen ontplooien.
Minister Cees Veerman van Landbouw wil de glastuinbouw stimuleren alternatieve brandstoffen te gebruiken. Hij stelt daarvoor de komende drie jaar telkens 35 miljoen euro beschikbaar. Veerman wijst er in zijn begroting op dat de glastuinbouw zucht onder de hoge energieprijzen. Daarom moet fors worden geïnvesteerd in nieuwe, zuinigere energiesystemen. Het geld is voor subsidieregelingen om bijvoorbeeld restwarmte uit een kas elders te gebruiken en voor initiatieven als een semigesloten kas waar de energiestromen binnen blijven. Veerman wijst er verder op dat bedrijven die echt werk maken van energiebesparing, daarvan ook extra fiscaal voordeel kunnen hebben.