Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Millingerwaard deels afgesloten voor nestelende zeearenden

  •    •  
30-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1611 keer bekeken
  •  
zeearend nest

© Fotograaf: pica

Staatsbosbeheer heeft een deel van het natuurgebied Millingerwaard langs de Waal bij Nijmegen afgesloten om een nestelend paar zeearenden rust te geven. De bijzondere roofvogels zijn een nest aan het bouwen in een oud bos in het uiterwaardengebied. De natuurbeheerder hoopt dat een omleiding voor verkeer op de dijk en de afsluiting van het gebied voor voldoende rust zorgen om de zeearenden tot broeden te brengen, aldus boswachter Daan Meeuwissen.

Voor het eerst in de Millingerwaard

De zeearend keerde in 2005 terug als broedvogel in Nederland. Sindsdien zitten er enkele paartjes in de Biesbosch, de Oostvaardersplassen en het Lauwersmeergebied. Boven de uiterwaarden langs de Waal werden al enkele jaren zeearenden gezien, maar het is voor het eerst dat deze beschermde vogel nestelt in de Millingerwaard.

Water, rust en regelmaat

Zeearenden hebben een spanwijdte van meer dan 2 meter en worden daarom ook wel "vliegende deur" genoemd, zegt Meeuwissen. Ze houden van waterrijke gebieden, omdat ze vooral vis, watervogels en kleine zoogdieren eten. De roofvogels zijn honkvast. Als ze eenmaal ergens een nest hebben gebouwd keren ze daar steeds terug. Maar de vogels zijn ook erg gevoelig voor verstoringen. Dan slaan ze op de vlucht en staken hun broedpoging. Daarom heeft Staatsbosbeheer samen met de Werkgroep Zeearend een deel van de uiterwaarden afgesloten. Boswachters gaan toezien op naleving van het gebiedsverbod, aldus Staatsbosbeheer.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.