Millennium wratslak slachtoffer van koude winters
• 18-04-2011
• leestijd 1 minuten
Vanaf het midden van de negentiger jaren tot 2009 hebben we zeer milde winters gehad. In die periode zijn diverse Zuidwest-Europese zeedieren langzaam naar het noorden opgerukt en hebben zij zich voor het eerst op onze kust gevestigd. De komst van de Millennium wratslak in 1999 en zijn spectaculaire vestiging als massaal voorkomende soort in de Oosterschelde in het begin van deze eeuw was daar een voorbeeld van. De twee recente en relatief strengere winters waren echter te koud voor deze soort. Hij is nu weer uit de Zeeuwse Delta verdwenen. De Gele korstspons is hier heel blij mee.
De Millennium wratslak is een relatief grote zeenaaktslak die in onze kustwateren tot twaalf centimeter groot is aangetroffen. Oorspronkelijk kwam hij uitsluitend ten zuiden van de Nederlandse kust langs de gehele zuidwestelijke Europese kust voor. De eerste Nederlandse waarneming van deze soort werd pas gedaan in de zomer van 1999 in het midden van de Oosterschelde. In de daarop volgende jaren groeide zijn aantal in de Oosterschelde explosief.
In de periode 2002 tot en met 2004 konden sportduikers in de Oosterschelde tot honderden exemplaren per duik aantreffen. Hij vestigde zich ook succesvol in het Grevelingenmeer en werd al snel zelfs in de buurt van Helgoland (een klein Duits eiland in de Noordzee) aangetroffen. Door de milde winters en als gevolg van de opwarming van het zeewater kon deze soort in enkele jaren tijd honderden kilometers naar het noorden oprukken.