Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Milieuvriendelijk consumeren is moeilijk’_29_12_2006

  •  
29-12-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_239141.jpg
Het milieu krijgt te weinig aandacht. ‘Als ik er niet aan denk, word ik er niet op gewezen.’ Dat zegt de Wageningse socioloog en milieukundige Gert Spaargaren in een interview met Volkskrantverslaggever Jeroen Trommelen.
Spaargaarden begint met een anekdote; afgelopen zomer ging hij met zijn vrouw op zoek naar een nieuwe tuintafel. Het vakgebied van de hoogleraar bestaat uit de vraag hoe consumenten kunnen kiezen voor een duurzame leefstijl, maar dwalend door het tuincentrum ging iets mis.
Na lang zoeken viel de keuze op een hardhouten tafel die eindelijk aan hun smaak voldeed. ‘Pas de volgende dag realiseerde ik me dat ik me geen moment had afgevraagd of die van verantwoord FSC-hout was gemaakt. Terwijl ik daar nota bene lezingen over geef!'
Onbedoeld werd Spaargaren zo slachtoffer van zijn eigen stelling. Consumenten willen best rekening houden met het milieu, zegt de hoogleraar al jaren, maar worden door winkeliers en overheid nauwelijks geholpen om een goede keuze te maken. ‘Zo’n tuincentrum is absoluut niet bezig met het milieu, evenmin als de hele sector trouwens. Als ik er zelf even niet aan denk, word ik er ook niet op gewezen.’
De overheid heeft wel een energiebeleid, maar geen consumptiebeleid waarbij consumptie en milieu nadrukkelijk met elkaar in verband worden gebracht, is zijn stelling. Energielabels voor koelkasten en auto’s zijn een goed begin, maar vertellen nog niet de helft van het hele milieuverhaal.
Zo kunnen consumenten die naar alle adviezen van de milieubeweging luisteren, jaarlijks 800 euro besparen op hun huishoudelijk energiegebruik. Maar wie met dat geld een vliegvakantie boekt, heeft zijn energiebesparing natuurlijk weer helemaal teniet gedaan. Echt milieuvriendelijk consumeren is moeilijker dan men denkt.
‘Als je een auto koopt, kun je te weten komen hoe zuinig die rijdt. Maar ruim een kwart van het totale energiebeslag zit er al in als hij in de showroom staat. Dat is de energie die nodig was voor de productie. Bij huishoudelijke apparaten worden we over deze eerste kwart tot de helft van de milieubelasting niet geïnformeerd.’

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor