Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieuproblematiek in Rusland

  •  
02-08-2007
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1407 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_318815.jpg
Rusland staat voor een grote uitdaging op het gebied van milieuproblematiek. De enorme gevolgen voor het milieu van de industriële ontwikkelingen ten tijde van de Sovjet-Unie zijn het afgelopen decennium aan het licht gekomen. Vooral in de olieproducerende regio's kan de situatie als alarmerend worden bestempeld. Meer en meer realiseert de overheid zich dat het van groot belang is aandacht aan milieubescherming te schenken, zowel ten behoeve van de natuurlijke omgeving als van de volksgezondheid. De kunst is nu om de economische ontwikkeling niet ten koste te laten gaan van het milieu.
Rusland kampt met een lange reeks ecologische problemen: water- en luchtverontreiniging, ontbossing, verdroging, nucleair afval en een zeer hoog (inefficiënt) energieverbruik. Het aantal auto's is sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie enorm toegenomen en heeft gezorgd voor een toegenomen luchtvervuiling in grote steden. Russische fabrieken en (energie)centrales hebben te kampen met verouderde, in slechte staat verkerende afvoer- en zuiveringsinstallaties.
Van de drie meest giftige industriële gebieden liggen er drie in Rusland, zo blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse milieuorganisatie Blacksmith. Lees meer in het nieuwsartikel> >

Milieurampen: Tsjernobyl en Aralmeer

In het verleden hebben zich twee grote milieurampen in Rusland voltrokken, te weten de Tsjernobyl-ramp in 1986 en de opdroging van het Aralmeer. Lees meer over het Aralmeer> >
Door een fout in de reactor van de kerncentrale in Tsjernobyl ontsnapte op 26 april 1986 een grote wolk met radioactief materiaal. Hoewel de schattingen sterk uiteenlopen zijn volgens het Tsjernobyl-forum zo'n 4.000 mensen gestorven aan de gevolgen van het vrijgekomen radio-actieve materiaal. De omgeving van Tsjernobyl is na de ramp afgesloten vanwege de hoge radioactiviteit.
Doordat er geen mensen meer wonen, heeft de natuur vrij spel. Zo is de omgeving een waar natuurreservaat geworden, waar allerlei bijzondere flora en fauna te vinden is. Er worden tegenwoordig reizen naar Tsjernobyl georganiseerd om deze natuurweelde te bekijken. Hierbij kan men ook de kerncentrale zelf bezoeken. Wel wordt de kerncentrale tegenwoordig bewaakt door de SBU (Oekraïense geheime dienst), die reizen naar het gebied controleert.

Maatregelen

Het lijdt dan ook geen twijfel dat gedegen investeringen in milieutechnologie noodzakelijk zijn. Ex-premier Kasyanov heeft daarom in 2002 de'Ecologische Doctrine' ondertekend, waarin het milieubeleid tot 2010 wordt uitgestippeld. De doctrine stelt onder andere een strenger toezicht voor op bedrijven die milieuonvriendelijk produceren. Deze bedrijven zullen een zware boete opgelegd krijgen opdat het management investeert in milieuvriendelijkere productielijnen. Bovendien moeten bedrijven, moeten bovendien die gebruik maken van natuurlijke bronnen, een licentie aanvragen bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.
Ondanks deze goede ontwikkelingen, staan milieuonderwerpen nog vaak onderaan de agenda. Een positieve ontwikkeling is de ondertekening van het Kyotoprotocol. Rusland heeft dit protocol, dat de uitstoot van broeikasgassen aan banden legt, in oktober 2004 geratificeerd. Rusland is 1 van de 55 landen die samen verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van 55 procent van de broeikasgassen. De ondertekenaars hebben afgesproken de uitstoot van koolstofdioxide, CO2, binnen tien jaar terug te brengen tot het niveau van 1990.
Rusland zit daar nu al onder. Dat betekent dat Rusland straks een overschot aan CO2-rechten bezit, die het kan verkopen aan andere landen die nog teveel CO2 uitstoten.
Lees meer over natuur en milieu in Rusland> >
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.