Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieuorganisaties sturen brandbrief naar Vattenfall

  •  
13-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
304 keer bekeken
  •  
wood-gc744472ed_1920

De internationale coalitie tegen biomassa spreekt zich uit tegen de Zweedse multinational Vattenfall. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en biomassaverbranding voor energieopwekking noemt de coalitie “onverenigbaar met de Overeenkomst van Parijs.”

‘Fossielvrij binnen één generatie’

De coalitie stuurt namens vijftien milieuorganisaties uit Nederland, Zweden, Duitsland, Engeland en Amerika een brandbrief naar Anna Borg, CEO van Vattenfall. Er wordt gevraagd om een reactie voor de komende aandeelhoudersvergadering eind mei.

“Vattenfall’s motto 'fossielvrij leven binnen één generatie' weerspiegelt niet de realiteit en de ernst van de klimaatcrisis”, zegt de coalitie. “Zoals het IPCC-rapport ‘Global Warming of 1.5 graden’ duidelijk maakt, hebben we slechts jaren, geen decennia, de tijd om de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer drastisch te verminderen.”

Biomassaverbranding

Om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen, moeten alle koolstofhoudende brandstoffen snel uitgefaseerd worden. Dat geldt dus niet alleen voor fossiele brandstoffen, maar ook voor biomassa en afvalverbranding. “Bij het verbranden van hout voor energie wordt meer koolstofdioxide uitgestoten dan bij het verbranden van kolen,” schrijft de coalitie. En het terug groeien van bomen duurt te lang om op tijd bij te dragen aan de CO2-opname uit de lucht.

“Dit is het moment om een rechtvaardige energietransitie te ondersteunen op basis van daadwerkelijk CO2-vrije hernieuwbare energie”, vindt de coalitie, “zoals wind-, zonne- en geothermische energie, evenals energiebesparing en efficiëntie”

In de brief eist de coalitie onder meer een onmiddellijke annulering van alle plannen om nieuwe biomassaverbrandingsinstallaties te bouwen, waaronder die in Diemen, evenals haar plannen om de hoeveelheid verbrand hout te verhogen in bestaande installaties. Ook wil de coalitie dat Vattenfall geen gas en kolen meer koopt uit Rusland.

Vattenfall heeft eerder aangegeven niet verder te willen met biomassa als er geen draagvlak is, maar verwees herhaaldelijk naar de politiek.

Bron: Comité Schone Lucht

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.