Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieuorganisaties: lobby verhindert daling pesticiden

  •    •  
06-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
428 keer bekeken
  •  
spuiten pesticiden hormoonverstorend

© Bron: Pixabay

Van de beoogde trendbreuk in het denken en doen over gewasbeschermingsmiddelen komt vooralsnog niet veel terecht. Dat komt door de invloed van boerenorganisatie LTO en fabrikanten van bestrijdingsmiddelen op het Nederlandse pesticidenbeleid, zeggen volgens Trouw drie kleine milieuorganisaties.

Daarmee voldoet Nederland niet aan de Europese richtlijn voor duurzaam pesticidengebruik, concluderen Pesticide Action Network Nederland, Foodwatch en Meten=Weten in een rapport dat ze dinsdag publiceren. Volgens de organisaties heeft het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit vooral plannen vastgelegd die in het belang zijn van agro-firma’s en niet of nauwelijks tot reductie van pesticidengebruik leiden.

De drie organisaties analyseerden interne documenten van het ministerie over het tot stand komen van het Jaarplan 2021 van het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie gewasbescherming 2030. Ze kregen inzage na een verzoek om openbaarmaking volgens de Wet openbaar bestuur (Wob), die afgelopen voorjaar is vervangen door de Wet openbare overheid (Woo).

Bron: Trouw/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.