Milieuminister concludeert: er is geen oplossing voor het kernafvalprobleem
• 26-11-2010
• leestijd 2 minuten
Milieuminister Joris Thijssen brengt een bezoek aan de tijdelijke radioactief afvalopslag van de COVRA in Vlissingen. Hij vergezelde - ongevraagd - minister van Economische Zaken Maxime Verhagen.
Milieuminister Joris Thijssen bracht gisteren een bezoek aan de tijdelijke radioactief afvalopslag van de COVRA in Vlissingen. Hij vergezelde - ongevraagd - minister van Economische Zaken Maxime Verhagen. Thijssen wilde graag antwoord krijgen op de vraag: onder welk Nederlands dorp het kernafval straks gaat worden opgeslagen?
Na 100 jaar opslag bij de COVRA wil de regering het kernafval immers onder de grond stoppen. De COVRA en ook minister Verhagen weigerden antwoord te geven.
Minister Verhagen ging gisteren vooringenomen op pad. Hij twitterde vooraf dat hij zich ging laten informeren over ‘de veilige opslag van radioactief afval’. En inderdaad, na afloop concludeerde hij dat het allemaal hartstikke veilig is bij de COVRA. Maar hoe zit het dan met de definitieve ondergrondse opslag van dit kernafval? Nergens ter wereld is bewezen dat dit werkt. Op papier kan het veilig lijken maar de praktijk laat zien wat de risico’s zijn: radioactieve besmetting van het grondwater.
Waar begraven?
Minister Thijssen voelde Verhagen tijdens het bezoek stevig aan de tand. De Minister van Economische Zaken is groot voorstander van kernenergie en geeft een vergunning voor een tweede kerncentrale liever vandaag dan morgen af. Toch gaf hij gisteren toe dat ook hij niet weet wat we met het kernafval aanmoeten. Hij weet niet onder welk Nederlands dorp het kernafval straks begraven gaat worden en noemt na lang aandringen zoutkoepels in het noorden van Nederland een mogelijkheid.
Opslag levensgevaarlijk
Dat opslag in zout levensgevaarlijk is weten ze in het Duitse Asse maar al te goed. Daar zijn in de jaren zeventig 126.000 vaten radioactief afval in een oude zoutmijn gedumpt. Deze mijn zou het afval voor eeuwig uit de omgeving houden. Recent bleek dat er water de mijn in lekt, de vaten zijn gaan roesten en het grondwater besmet dreigt te raken. Al het afval moet nu weer uit de mijn gehaald worden, een miljardenoperatie.
Géén tweede kerncentrale!
De Milieuminister trekt na afloop van zijn bezoek een heldere conclusie: “Zolang we niet weten wat we het met het kernafval aanmoeten, moeten we geen tweede kerncentrale bouwen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die geen afval opleveren zodat wij onze kinderen een schone toekomst kunnen garanderen. Vanaf nu moeten we volop inzetten op schone energiebronnen zoals wind- en zonne-energie”.