Milieudefensie wil ook smogplan
• 03-07-2015
• leestijd 2 minuten
Er is een hitteplan, maar er moet ook een smogplan komen, vindt Milieudefensie. Dat is nodig om gezondheidsschade te voorkomen. Zo'n plan moet smog beperken en de lucht gezonder maken. En als er toch smog ontstaat, moeten mensen snel weten wat ze het beste kunnen doen.
De Kamer heeft vorig jaar al besloten om de smogwaarschuwing te verbeteren, maar dit plan is nog niet uitgevoerd, stelt de milieuorganisatie. Uiteindelijk ligt volgens Milieudefensie de oplossing in minder uitstoot van luchtvervuiling door verkeer en industrie.
Misverstanden
Milieudefensie maakt ook korte metten met een aantal misverstanden.
Alleen in steden heb je last van smog.
Niet waar. Juist op het platteland kan de luchtvervuiling erg hoog oplopen tijdens periode van smog. Smog ontstaat als uitlaatgassen onder invloed van UV-straling een schadelijk mengsel van ozon en fijnstof vormen. Het blijft als een dikke laag in de lucht hangen als het weinig waait en verspreidt zo over het hele land. Op dit moment worden de hoogste waarden gemeten in Brabant, Limburg, Gelderland en delen van Overijssel.
Smog is alleen erg voor mensen met luchtwegklachten.
Ook niet waar. Deze dagen piekt de ozonconcentratie op verschillende plaatsen in Nederland boven de 240 µg/m³. Dit is de Europese alarmdrempel. Boven dit niveau wordt er in Nederland gesproken van ernstige smog en kunnen er gezondheidsrisico's voor de gehele bevolking optreden. De meeste mensen ervaren dit als geïrriteerde slijmvliezen, zeker op het moment dat ze fysiek actief zijn. Voor mensen met luchtwegklachten zijn de huidige concentraties zeer schadelijk. Zij moeten vaak hun medicatie opvoeren en volledige rust houden. Tijdens en vlak na smog-episoden is een piek te zien in ziekenhuisopnamen en sterfgevallen.
Als we nu allemaal de auto laten staan neemt de smog af.
Lokaal heeft dit op de korte termijn helaas weinig effect: de smog hangt er nu en zal nog wel even blijven hangen. Op de lange termijn is het heel belangrijk om te voorkomen in plaats van te genezen. Dat betekent minder uitstoot van luchtvervuiling door verkeer en industrie, zodat smog geen kans meer krijgt om te ontstaan.
Bron: ANP en Milieudefensie