Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieudefensie stuurt waarschuwingsbrief naar Shell

  •  
25-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
219 keer bekeken
  •  
shell_pixabay

© Pixabay

Shell voert willens en wetens het vonnis van de rechter om CO2-uitstoot te verminderen niet uit, zegt Milieudefensie. Daarom stuurt de milieuorganisatie maandag een waarschuwingsbrief aan de oliemaatschappij.

Gevaarlijke klimaatverandering

"Het oordeel van de rechter is duidelijk en noodzakelijk: Shell moet stoppen met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering", aldus campagneleider Nine de Pater van Milieudefensie. "Het bestuur moet zich ervan bewust zijn dat het Shell moedwillig blootstelt aan potentiële schadeclaims die het bedrijf nooit zou kunnen betalen."

In mei vorig jaar oordeelde de rechter dat Shell de uitstoot met 45 procent moet verminderen in 2030 ten opzichte van 2019. Daar moest het bedrijf direct mee beginnen. Shell besloot tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan. De oliemaatschappij zegt dat het niet effectief is om klimaatverandering aan te pakken door één bedrijf en zijn klanten de uitstoot te laten verminderen.

1,5 graden

De Pater zegt het hoger beroep tegen Shell met vertrouwen tegemoet te zien. "De bewijzen dat Shell gevaarlijke klimaatverandering bevordert en daarmee mensenlevens bedreigt stapelen zich sinds het vonnis vorig jaar alleen maar op", aldus de campagneleider. Nu is er nog een kans om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius, benadrukt de milieuorganisatie in haar brief aan Shell. Ook de grootste aandeelhouders hebben de brief ontvangen.

Milieudefensie stelt in de brief dat Shell veel meer investeert in fossiele energie dan in duurzame en hernieuwbare energiebronnen. Plannen om de uitstoot omlaag te brengen in alle sectoren van het bedrijf ontbreken. De milieuorganisatie roept de topmannen op om zich te houden aan de uitspraak van de rechter.

Shell zegt in een reactie de brief van Milieudefensie te bestuderen. Daarbij stelt het bedrijf ook dat de rechtbank Shell een ruime beoordelingsvrijheid heeft gegeven over de manier waarop zij aan de reductieverplichting voor 2030 kan voldoen. "Onze strategie en de acties die wij ondernemen, plaatsen ons in een goede positie om aan de verplichtingen van de rechtbank te voldoen. Dit omvat het boeken van sterke vooruitgang ten opzichte van de klimaatdoelstellingen, die naar onze stellige overtuiging zijn afgestemd op de ambitieuze doelstellingen van het VN-akkoord van Parijs over klimaatverandering."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

MarcelM
MarcelM25 apr. 2022 - 12:08

Dat het klimaat zou opwarmen, is geen wetenschap. Het tegendeel lijkt waar. Het gaat wel enorm slecht met het millieu. Daar kan de mensheid veel meer aan doen dan aan het klimaat.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.