De actie moest publiciteit opleveren voor het illegaal káppen van hardhout. Dat gebeurt op zeer grote schaal (volgens Milieudefensie is soms wel de helft van hardhoutsoorten afkomstig van "regenwoud-sloop").
Op de Grote Markt, bij Manneke Pis, naast het Atomium en voor het gebouw van de Europes Commisie werden in alle vroegte bomen geplant. De actie illustreert de absurde situatie dat het planten van bomen strafbaar is, terwijl de Europese handel in illegaal gekapt hout ongestraft blijft. Milieudefensie en collega-organisatie Friends Of The Earth Vlaanderen roepen de Europese Commissie op om milieuwetgeving in te stellen. Daarna boden de actievoerders een boom aan aan Eurocommissaris Dimas (Milieu).
Stavros Dimas deed geen harde toezeggingen maar zegde toe zich sterk te maken voor Europese wetgeving. Hij noemde klimaatverandering een 'belangrijke reden om iets aan het probleem te doen'. Hij stelt dat 'bindende regelgeving' daarvoor noodzakelijk is. Een datum waarop die regelgeving er zou moeten zijn, kon Dimas niet noemen.
'We zijn blij dat Dimas onze zorgen deelt. Maar het tempo waarmee de noodzakelijke wetgeving tot stand komt, is veel te langzaam,' aldus Anne van Schaik, campagneleider van Milieudefensie. Om de noodzakelijke wetgeving te bespoedigen zal de boomplantactie in andere landen worden vervolgd.
Steun de acties van Milieudefensie tegen het illegale hardhout.
Verzend een protestmail aan de Europese Commissie
Of plant zelf een protestboom (weet u meteen wat u met die kerstboom-met-kluit moet doen).