Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieudefensie: Nigeriaanse fakkels moeten uit, nu!

  •  
13-01-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Voor het tweede opeenvolgende jaar hebben de Nigeriaanse overheid en Shell een eigen deadline genegeerd om te stoppen met de vervuilende praktijk van het affakkelen van gas bij de oliewinning in Nigeria. Milieudefensie is een offensief gestart om de druk op Shell en de Nigeriaanse overheid op te voeren. Het publiek kan meedoen met een internationale cyberactie om deze oproep te steunen.
Door het affakkelen van gas, dat vrijkomt bij oliewinning, wordt in Nigeria jaarlijks evenveel broeikasgas uitgestoten als door 18 miljoen personenauto's per jaar gemiddeld. De giftige gassen die vrijkomen bij het affakkelen schaden de gezondheid van de lokale bevolking. Jaarlijks gaat 2,5 miljard dollar aan potentiële gasopbrengsten voor de Nigeriaanse schatkist letterlijk in vlammen op.
De Nigeriaanse overheid wilde eerder dat oliemaatschappijen in Nigeria per 1 januari 2008 zouden stoppen met het affakkelen van gas. Eind 2007 is deze deadline verschoven naar 1 januari 2009. Nu is ook deze deadline weer niet gehaald. In 1996 heeft Shell met de Nigeriaanse overheid afgesproken in 2007 het affakkelen te stoppen. In haar maatschappelijk jaarverslag over 2006 schreef Shell Nigeria bovendien dat het in 2009 de olieproductie stilgelegd zou hebben op plekken waar het stoppen met affakkelen niet zou lukken. Dat is niet gebeurd.
Anne van Schaik, campagneleider Globalisering bij Milieudefensie: `Op papier zijn Shell en de Nigeriaanse overheid tegen de vervuilende en verspillende praktijk van het affakkelen van gas. Toch snoepen ze er steeds weer een jaar bij. Wij pleiten voor het direct stopzetten van de olieproductie in Nigeria op plekken waar nog steeds gas wordt afgefakkeld, een belofte die Shell zelf heeft gemaakt.'
Milieudefensie vindt dat de Nederlandse overheid moet ingrijpen om de impasse te doorbreken. Het zou handelsmaatregelen tegen de Nigeriaanse overheid kunnen treffen of Shell kunnen dwingen maatschappelijk verantwoord te ondernemen. De SP heeft hierover kamervragen gesteld aan staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken.
Shell fakkelt op tientallen plaatsen in Nigeria gas af. Op een Google Earth-applicatie die Milieudefensie heeft gemaakt, is te zien waar. Friends of the Earth, het internationale netwerk van milieuorganisaties waartoe ook Milieudefensie behoort, is een internationale cyberactie begonnen richting de Nigeriaanse overheid. Het Nederlandse publiek kan via de website www.milieudefensie.nl meedoen aan deze actie.
Bron: Milieudefensie

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.