Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieudefensie levert duurzame deuren af bij achterblijver Imabo Bedrijven pakken fout merbauhout aan

  •  
25-03-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
hout_06.jpg
Milieudefensie lanceert vandaag een onderzoeksrapport over houten buitendeuren bij winkelketens (1), producenten en importeurs. Daaruit blijkt dat bedrijven eindelijk grote stappen hebben gezet met het uitfaseren van illegaal en destructief gekapt merbauhout en invoeren van duurzame alternatieven zoals FSC-gecertificeerd hout. Het is voor het eerst dat consumenten gemakkelijk legaal en duurzaam geproduceerde buitendeuren kunnen kopen in de onderzochte winkelketens. Milieudefensie overhandigt vandaag duurzame buitendeuren aan achterblijver Imabo, een winkelketen voor bouwmaterialen, en roept de keten op definitief de deur dicht te doen voor fout merbauhout.
Nederland speelt binnen Europa een hoofdrol in de handel in merbauhout. Dit is vooral te wijten aan onze 'merbau-verslaving' bij houten buitendeuren. Nergens anders in Europa wordt op zo'n grote schaal merbau voor buitendeuren gebruikt. Nederland importeerde in 2009 om en nabij de 12.000 kubieke meter merbauhout en -producten, voornamelijk uit Indonesië. Milieudefensie heeft voor de derde maal op rij onderzoek gedaan in 58 vestigingen van acht winkelketens middels winkelinspecties en vragenlijsten. Zestien producenten en importeurs zijn geënquêteerd. Doel van het onderzoek is om bedrijven te bewegen om te stoppen met fout merbauhout en duurzame alternatieven te introduceren.
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste winkelketens vanaf eind 2009 alternatieven introduceren en merbau uitfaseren. Dit is een enorme vooruitgang vergeleken met vorige jaren. Zo zijn er nu bijvoorbeeld FSC-gecertificeerde deuren van tatajuba, cedrorana, accoya en sapupira hout te koop. Maar ook merbauhouten buitendeuren die aantoonbaar legaal zijn geproduceerd. Een aantal voorlopers onder de producenten en importeurs van houten buitendeuren hebben ook niet stilgezeten. Steffex en Java Deuren zijn direct betrokken bij het TFT (The Forest Trust)-programma om kapgebieden in Papoea te certificeren voor duurzaam bosbeheer. Verschillende bedrijven waaronder Dekker hout, Weekamp Deuren en de Doorwin groep zetten FSC-alternatieven in de markt. Enkele producenten en importeurs reageerden niet op de Milieudefensie enquête en bieden bovendien nog volop merbauhouten buitendeuren aan zonder enig certificaat voor legale of duurzame kap. Dit zijn Skantrae, Norhtgo, Albo Deuren, Suselbeek Vroomshoop BV en Deurenfabriek Van den Berg BV.
Woordvoerder Geert Ritsema van Milieudefensie: “We zijn heel blij met de vooruitgang die de bedrijven boeken sinds Milieudefensie dit onderzoek startte in 2007. Maar er zijn ook achterblijvers, zoals Imabo, zonder duidelijk plan om fout merbauhout uit te faseren. Daarom brengt Milieudefensie vandaag duurzame houten buitendeuren bij Imabo vestigingen langs. De andere zeven onderzochte winkelketens laten zien dat het wel kan, dus Imabo moet snel volgen.”
Merbauhout is afkomstig van bedreigde boomsoorten, die vooral in de laaglandregenwouden van de Indonesische provincies Papoea en West-Papoea groeien. Daar wordt veel illegaal en destructief gekapt. Zo kappen bedrijven veel meer merbau dan toegestaan of buiten het gebied waar ze een kapvergunning voor hebben. In 2009 rapporteerde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, dat Indonesië jaarlijks 1871000 hectare ontbost. Dat is bijna de helft van Nederland. Deze destructieve en illegale boskap leidt tot conflicten over landrechten en verlies aan biodiversiteit. De voortgaande handel in illegaal gekapt hout toont aan dat er snel Europese wetgeving moet komen, die de criminele handel in illegaal gekapt hout verbiedt. Daar wordt op dit moment door de Landbouwraad en het Europees Parlement aan gewerkt.
Bron: Milieudefensie

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor