Milieudefensie: Groene claims Maleisische palmolie kloppen niet
• 07-10-2008
• leestijd 2 minuten
De Maleisische overheid claimt ten onrechte dat Maleisische palmolie duurzaam is. Dit zeggen Milieudefensie en haar internationale koepelorganisatie Friends of the Earth International (FoEI) in het vandaag gepubliceerd rapport 'Malaysian Palm Oil - Green Gold or Green Wash?'. De Malaysian Palm Oil Council (MPOC), waarin overheid en bedrijfsleven zitten, probeert in Brussel en verschillende EU-landen haar palmolie te promoten als duurzame grondstof voor biobrandstoffen en energie. De komende weken nemen het Europees Parlement, EU-raden en de Europese Commissie een besluit over de verplichte bijmenging van tot 10 procent biobrandstoffen in 2020.
Campagneleider Anne van Schaik van Milieudefensie: “Ons rapport laat zien dat Europa sceptisch moet staan tegenover Maleisische palmolie. Rekenen op Maleisische palmolie voor vervulling van de omstreden volumedoelstellingen voor biobrandstoffen werkt averechts voor het klimaat, voor de biodiversiteit en voor de lokale bevolking.”
Meena Raman, voorzitter van FoEI en directeur van de Maleisische zusterorganisatie van Milieudefensie: “Het accepteren van palmolie uit Maleisië legitimeert verdere ontbossing en het schenden van mensenrechten van de inheemse bevolking."
Het rapport vergelijkt de uitingen van het Malaysian Palm Oil Council (MPOC) met de praktijken in de oliepalmsector in Sarawak, de deelstaat met de grootste uitbreidingsplannen voor plantages tot 1,3 miljoen hectare in 2010.
Het rapport laat zien dat, in tegenstelling tot beweringen van MPOC, tropische bossen worden opgeofferd voor nieuwe plantages, dat er regelmatig gebruik wordt gemaakt van branden om land hiervoor vrij te maken en dat bij de vernietiging van veen- en bosgebieden voor oliepalmplantages veel broeikasgassen vrijkomen. De milieueffectrapportages die in opdracht van de bedrijven worden uitgevoerd, worden te laat of onvolledig gedaan en zonder dat de lokale bevolking hierbij recht op inspraak heeft.Er zijn in Sarawak al meer dan 135 rechtszaken aangespannen door inheemse groepen over landrechtenkwesties.
“Europa mag geen genoegen nemen met foute duurzaamheidsclaims van de Maleisische overheid,“ zegt Anne van Schaik van Milieudefensie. “Europa kan beter de vraag naar palmolie beperken en het gebruik van palmolie voor energie en brandstofdoeleinden uitsluiten.”
Bron: Milieudefensie