Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieudefensie: Gemeenten moeten actie ondernemen voor schone lucht

  •  
23-09-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_139104.jpg
Vandaag heeft Milieudefensie op haar website een 'Zwarte Lijst' gepubliceerd met een overzicht van de 200 meest vieze straten in ons land. Op die plekken is de luchtkwaliteit ver onder de maat. Aan de hand van gemeentelijke rapportages over luchtkwaliteit heeft Milieudefensie de normoverschrijdingen in Nederland op een rij gezet en daaruit kwamen de 200 meest smerige plekken tevoorschijn. De 'Zwarte Lijst' is het eerste landelijke overzicht van straten met vieze, ongezonde lucht. Milieudefensie wil dat gemeenten verkeersmaatregelen nemen om de lucht schoner te krijgen en roept buurtbewoners, leden en sympathisanten op om de komende dagen in die 200 straten knalgele waarschuwingsstickers op te plakken met de boodschap: Laat ons niet stikken. Schone lucht nu!
Milieudefensie vindt dat gemeenten te vaak een afwachtende houding aannemen en naar de Rijksoverheid verwijzen, ze zouden zélf ook actie kunnen ondernemen voor schonere lucht. Maatregelen die meteen een positieve invloed hebben op de luchtkwaliteit zijn bijvoorbeeld het weren van vrachtauto's en bussen zonder roetfilter, het autoluw maken van binnensteden en streng parkeerbeleid. Ook het schrappen van rijbanen en het instellen van éénrichtingsverkeer helpen de luchtkwaliteit te verbeteren.
Het bronnenmateriaal voor de Zwarte Lijst komt van de gemeenten zelf. Middelgrote gemeenten zijn verplicht de luchtkwaliteit binnen hun grenzen in kaart te brengen en ook actie te ondernemen bij overschrijdingen van de zogenoemde plandrempel voor stikstofdioxide. Tijdens het onderzoek van Milieudefensie kwam al snel aan het licht dat de methodiek per gemeente verschilt: zo blijkt Utrecht een meester in het weg rekenen van vervuiling. Milieudefensie heeft de gegevens waar mogelijk gecorrigeerd voor dergelijke inconsistenties.
Door heel Nederland schort het aan schone lucht, maar de absolute koplopers met vieze straten op de Zwarte Lijst zijn de grote steden Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Deze week wees Den Haag voorgestelde maatregelen van de hand die de luchtkwaliteit rond de Amsterdamse en Stille Veerkade moeten verbeteren. Bewoners van deze straten, verenigd in de actiegroep Verboden Doorgang, vragen nu samen met Milieudefensie een voorlopige voorziening aan bij de bestuursrechter om schonere lucht af te dwingen. Hun eisen gaan vooral over het tegenhouden van het doorgaand verkeer. De zaak dient naar verwachting eind oktober.
Joris Wijnhoven, campagneleider verkeer van Milieudefensie: "De bewoners hebben recht op schone lucht. Zodra we via de rechter gelijk krijgen, kunnen meer gemeenten op rechtszaken rekenen. "De stickeractie met de buurtbewoners mag eigenlijk niet. "Nood breekt wet," vindt Wijnhoven "Bovendien stickeren we alleen daar, waar de luchtkwaliteit er het ergst aan toe is, waar het roet op de vensterbanken neerslaat en de gezondheid van mensen op het spel staat. Laat die lokale politiek eindelijk aan de slag gaan voor de luchtkwaliteit. Een stad is pas leefbaar, als de lucht schoon is."

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor