Milieudefensie en bedrijfsleven: stop illegale houtkap
• 29-07-2009
• leestijd 2 minuten
De Kameroenese overheid moet maatregelen nemen tegen de illegale houtkap in haar land. Dat stellen Milieudefensie, haar Franse en Kameroenese zusterorganisatie en vertegenwoordigers van de Europese houthandel in een oproep na een gezamenlijke missie in Kameroen. Milieudefensie lanceerde in juni een rapport over grootschalige illegale houtkap in de regio Nanga Eboko (1). Dit was de aanleiding voor de gezamenlijke missie met IFIA (vereniging van Afrikaanse producenten) en Le Commerce du Bois (LCB), de Franse houtfederatie, die als vertegenwoordiger voor de Europese houtimporteurs optrad. De organisaties stellen dat ook de Europese Unie haast moet maken met de aanpak van de illegale houthandel.
Tijdens de veldmissie, van 2 tot 10 juli, zagen de deelnemers met eigen ogen de negatieve gevolgen die de illegale houtkap in Kameroen heeft op mens en milieu. Danielle van Oijen, bossencampaigner bij Milieudefensie: “We stuitten op illegale houtkap in een bosreservaat, fraude met kapvergunningen, corruptie van de lokale overheid en destructie van akkers van de lokale bevolking. Uit gesprekken met de bevolking in de kleine dorpjes middenin de bossen bleek, dat hun armoede versterkt wordt doordat kapbedrijven de bossen leegroven.”
Deze praktijk van alledag is een grote tegenstelling met de inzet van de Kameroenese overheid om met de Europese Unie op korte termijn een 'Vrijwillige Partnerschap Overeenkomst' af te sluiten, waarbij alleen nog aantoonbaar legaal hout verhandeld mag worden van Kameroen naar Europa. Aan het eind van de missie was er een ontmoeting met het Kameroenese Ministerie van Bosbouw en Fauna, waar de milieuorganisaties en bedrijven de overheid aanspoorden om haast te maken met die maatregelen. IFIA en LCB benadrukten daar, dat de internationale houthandel grote schade ondervindt van de illegale kap en gerelateerde handel. Vooral bedrijven die juist wél maatschappelijk verantwoord willen ondernemen, lijden onder de illegale handel, die de prijzen drukt.
Moratorium
IFIA, LCB en Milieudefensie riepen de overheid ook op om de lokale bevolking te compenseren voor de schade van de illegale houtkap en om een moratorium in te stellen voor zogenaamde 'petits titres'. Deze kapvergunningen zijn erg fraudegevoelig, waardoor ze illegale en destructieve kap in de hand werken. Illegaal gekapt hout dat via deze vergunningen wordt witgewassen, wordt vaak verhandeld naar de Europese markt (2). De Kameroenese overheid reageerde gelaten op de oproep, maar zegde wel toe dat een onafhankelijke bossenwaarnemer de regio Nanga Eboko moet gaan controleren op illegale praktijken, zodat bedrijven kunnen worden gestopt en beboet. LCB beloofde op haar beurt de zwarte lijst van toeleveranciers aan de Europese houtmarkt uit te breiden, naar aanleiding van de missie.
Danielle van Oijen, bossencampaigner bij Milieudefensie: “Dit zijn natuurlijk mooie stappen. Maar ook de Europese Unie moet nu haar verantwoordelijkheid nemen. Het illegaal gekapte hout dat we tijdens de missie aantroffen, is vooral bestemd voor hoogwaardige producten als vloeren, deuren en kozijnen voor de Europese markt. De Europese Unie moet vaart maken met wetgeving die de handel in illegaal gekapt hout verbiedt, om de vernietiging van de bossen, zoals in Kameroen, een halt toe te roepen.”
Bron: Milieudefensie