Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieuclubs: nieuw kabinet moet vertraging klimaatdoelen inhalen

  •  
26-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
CO2 broeikasgas

© Pixabay

Het nieuwe kabinet moet straks een inhaalslag maken om de klimaatdoelen te halen, betoogt Natuur & Milieu donderdag na publicatie van het advies van de Raad van State over het klimaatbeleid. Die noemde het "onrealistisch" dat Nederland de doelstellingen om CO2-uitstoot te verminderen voor 2030 gaat halen. "Het nieuwe kabinet moet dus alles op alles zetten om de vertraging door de kabinetsval weer in te halen", zegt de milieuorganisatie.

De organisatie is optimistisch omdat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) voor het eerst heeft berekend dat met al het voorgenomen beleid het klimaatdoel voor 2030 binnen bereik kan zijn. Dan moet alleen wel alles meezitten, ook de energiemarkt en het weer. "Maar alles zit nu niet mee", zegt Natuur & Milieu ook. Ondertussen "ligt de transitie van de landbouwsector op zijn gat" en is er voorlopig ook nog geen nieuw autobelastingssysteem. Dit moet snel opgelost worden, vindt de milieuorganisatie.

Ook de Klimaatcrisis Coalitie vindt dat Nederland "in sneltreinvaart" rechtvaardig beleid moet invoeren. "Vooruitschuiven van heldere politieke keuzes brengt het behalen van de klimaatdoelstellingen in gevaar." De coalitie is een samenwerkingsverband van Oxfam Novib, FNV, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossielvrij NL, Milieudefensie, DeGoedeZaak en Transnational Institute.

Vakbond FNV vraagt zich wel hardop af hoe het nieuwe kabinet de klimaatdoelen wil uitvoeren. "Er is nog steeds een groot tekort aan vakkrachten", reageert Bas van Weegberg, lid van het FNV-bestuur. "En een op de twee nieuwe vakkrachten stroomt binnen een paar maanden alweer uit. Dat komt doordat er niet geïnvesteerd wordt in de kwaliteit van werk." De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) vindt de onzekerheden of de klimaatdoelen gehaald worden nog te groot. Demissionair minister Rob Jetten benadrukte donderdag tegen het ANP overtuigd te zijn dat de doelen gehaald worden.

Bron: ANP

Meer over:

klimaatbeleid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.