Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieu tijdens Rutte I

  •  
18-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Een nieuwe kerncentrale, de maximumsnelheid naar 130, een einde aan duurzaam inkopen, de megastallen. Veel plannen van het kabinet Rutte staan op gespannen voet met het milieu. Maar of de plannen ook werkelijkheid worden hangt af van de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag 2 maart. Een gesprek met de nieuwe directeur van Milieudefensie , Hans Berkhuizen en de nieuwe directeur van stichting Natuur en Milieu , Tjerk Wagenaar.
De verkiezingen voor Provinciale Staten hebben dit jaar meer gewicht dan normaal, omdat VVD, CDA en PVV per se een meerderheid willen halen in de Eerste Kamer. De vorm is die van getrapte verkiezingen: de burgers kiezen Provinciale Staten en de leden van Provinciale Staten kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer.
Beide milieuorganisaties moeten het sinds een jaar met flink wat minder subsidie doen dan voorheen. Voor Milieudefensie betekende dat het einde aan verschillende projecten en minder personeel. Ook stichting Natuur en Milieu moest pas op de plaats maken en kan minder doen. De organisatie zit niet bij de pakken neer en gaat voor campagnes steeds meer met het bedrijfsleven samenwerken.
Volgens minister Schultz van Haegen van Infrastructuur moet deze kabinetsperiode minimaal op een derde van de A-wegen 130 kilometer ingevoerd kan worden. Ook zou op veel plekken waar nu maar 100 kan worden gereden, de maximumsnelheid verhoogd moeten worden naar ten minste 120 km per uur. Volgens Milieudefensie veroorzaakt de verhoging van de maximumsnelheid van 120 naar 130 km per uur voor 10 procent meer CO2-uitstoot. Op termijn neemt de totale CO2-uitstoot van Nederland met 2,5 procent toe (bron: CE Delft). Ook stijgt de luchtvervuiling door een verhoogde uitstoot van stikstofdioxide en neemt de geluidsoverlast toe.
Als het aan minister Maxime Verhagen van Economische Zaken ligt wordt er nog deze kabinetsperiode begonnen met de bouw van een nieuwe kerncentrale. De minister beschouwt kernenergie als een logische keuze in de overgang naar duurzame energie, omdat het helpt de klimaatverandering tegen te gaan en betaalbare stroom levert. Vrijwel alle milieuclubs zijn tegen en zien alternatieven in duurzame energie.
Wat betreft de megastallendiscussie ging er deze week de vlag uit. De Tweede Kamer nam donderdag een motie aan dat er voorlopig geen nieuwe megastallen meer mogen worden gebouwd. Volgens de opstellers van de motie (Partij voor de Dieren/PvdA) hebben burgers veel bezwaren tegen deze omvangrijke veeverblijven.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor