Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieu thuis: Natuurlijk Huus

  •  
20-11-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Milieu thuis: het Natuurlijk Huus
De grote klimaatconferentie in Kopenhagen lijkt al bij voorbaat mislukt als we nieuwsberichten hierover mogen geloven. En dat is niet het enige zorgelijke nieuws dat we dagelijks horen over het milieu en het klimaat. Daartegenover staat dat steeds meer mensen zelf in actie willen komen. Maar waar begin je in je eigen huishouden. Dat het goed kan laten  we zien in een korte serie over mensen zien die al zijn begonnen. In deze aflevering het Natuurlijk Huus van Harrie Kiekebosch en Agnes Heethaar.
Harrie Kiekebosch en zijn vrouw Agnes Heethaar hebben iets met natuurlijk leven. In Nepal zagen ze ooit in bergdorpjes hoe dat moet. Dat wilden zij ook, maar wel met behoud van westerse luxe en comfort. Dit alles komt samen in het Natuurlijk Huus, het huis dat ze bouwden op het platteland buiten Raalte. Alles wat er te koop is op het gebied van schone energie, verantwoorde materialen, en een eetbare tuin, komt hier voorbij. Ze willen geen eenling zijn, maar hun ideeën verder uit dragen. Daarom hebben ze de Stichting Natuur opgericht en bij het huis ook een excursieruimte gemaakt. Goed voorbeeld doet goed volgen, is hierbij de gedachte.
 
Natuurlijke bouwwijze
Het huis is met de zon mee gebouwd. De noordkant is de koudekant, dus daar wil je geen kou binnen krijgen of warmte verliezen. De zuidkant is optimaal open om zoveel mogelijk warmte te absorberen. Natuurlijke producten als vlas en leem leveren een ademende muur waardoor de grens van binnen en buiten diffuus wordt.
Landschappelijke bouwwijze
Bij het project is bewust gekozen voor laagbouw, waarbij het gebouw opgaat in de glooiende omgeving. Het dak is van gras-sedum en past daarom prima in de weilanden rondom. De bakstenen buitenmuren hebben een aarden kleur. Leemkachels, gestookt op hout, nemen een belangrijk deel van de verwarming voor hun rekening.
Duurzame bouwwijze
Het gebouw is opgetrokken uit natuurlijk materiaal. Van fundering tot dak is steeds voor ‘zo natuurlijk mogelijk’ gekozen. Cement (met radon) is waar mogelijk vervangen door traskalk (zonder radon). Beton is niet bewapend met staal om beïnvloeding van magnetische velden tegen te gaan. Glasvezel is een prima vervanger. De waterdichte onderkant van het grasdak is van natuurlijk materiaal. Vloerbedekking is van natuursteen, marmoleum en (sloop-)hout. Verf is natuurverf. Zelfs het linnen voor gordijnen is van ecologisch geteeld vlas. Energie komt van wind en zon. Warmte komt van zon en aarde. Vloerverwarming is in de zomer de airco. Water wordt hergebruikt.
Doelen van de stichting Natuurlijk
De stichting Natuurlijk gebruikt het woord ‘natuurlijk’ voor alles wat duurzaam of ecologisch is en geeft daarmee tevens aan dat het logisch is voor natuurlijk te kiezen. Ze heeft drie hoofddoelen:
1: Voorbeeld te laten zijn voor kinderen en volwassenen, teneinde hen te laten ervaren dat duurzaam wonen in de breedste zin des woords heel goed te realiseren is in een reguliere gezinssituatie zonder (al te veel) in te leveren op de reguliere manier van leven.
2: Onderkomen te laten zijn voor allerhande activiteiten voor kinderen en volwassen die te maken hebben met duurzaam leven.
3: Proeftuin te laten zijn voor bedrijven en instellingen die nieuwe, duurzame, op gebied van energie bijzonder presterende installaties en technieken willen testen in een reguliere gezinssituatie.
Bron: www.natuurlijkhuus.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.