Milieu schiet niets op met vliegtax
• 02-10-2007
• leestijd 2 minuten
Het milieu schiet niets op met de 'vliegtaks' die het kabinet op vertrekkende vluchten wil invoeren. Volgens het onafhankelijke economische adviesorgaan Stichting Economisch Onderzoek is het effect de komende jaren minimaal en op langere termijn nihil. Dat staat vandaag in het Parool.
Het kabinet wil vanaf 1 juli 2008 voor elke vertrekkende vlucht een milieuheffing invoeren: 11,25 euro voor Europese vluchten, 45 euro voor intercontinentale. Volgens het SEO zullen passagiers zich door de heffing niet laten beïnvloeden. Tot 2011 zal de maatregel een klein effect hebben; het aantal passagiers op Schiphol zal tien procent minder stijgen; de uitstoot van broeikasgassen door vliegtuigen zal drie tot negen procent afnemen. Daarna zal het effect wegebben.
Elke andere milieumaatregel voor het vliegverkeer pakt volgens het SEO gunstiger uit voor het milieu. Een heffing op al het vliegverkeer vanaf Schiphol zou de uitstoot met bijna een kwart doen dalen, maar ook het aantal overstappende passagiers op Schiphol met een derde doen afnemen.
Voor het milieu maken Nederlandse heffingen volgens het SEO niets uit; overstappers wijken uit naar andere vliegvelden, evenals vliegreizigers in de grensstreek. Het kabinetsplan kost volgens het Centraal Planbureau (CPB) vijf- tot tienduizend arbeidsplaatsen, vooral op en om Schiphol.
De rapporten van SEO en CPB zijn vandaag door staatssecretaris De Jager van Financiën naar de Tweede Kamer gestuurd. Die moet nog met de heffing instemmen.
Eerder vandaag heeft de reisbranchevereniging ANVR 44.000 steunbetuigingen voor een actie tegen de vliegtax overhandigd aan leden van de Tweede Kamer. De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen voert sinds drie weken actie tegen de nieuwe belasting.
Volgens ANVR-directeur Frank Oostdam is de reisbranche best bereid om een bijdrage te leveren aan een beter milieu, maar niet op deze manier. Hij verwacht meer van een Europese aanpak en wees erop dat de vliegtax niet leidt tot minder vliegbewegingen, maar dat reizigers uitwijken naar luchthavens vlak over de grens.
Bron: Parool / ANP