Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mier melkt luizen | Winnaar Zelf Geschoten

  •  
29-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1221 keer bekeken
  •  

Deze rode bosmier 'melkt' de bladluizen op de stengel. Mieren beschermen bladluizen omdat ze dol zijn op honingdauw, een nectar-achtige vloeistof die bladluizen uitscheiden. Als tegenprestatie voor die bescherming mogen de mieren de luizen melken. Dit doen ze door met hun pootjes op het achterlijf van de bladluis te tikken. Vlak daarna verschijnt een druppeltje honingdauw, wat de mier gretig tot zich neemt. Gefilmd door Piet van de Wiel in Vught.

Vraagbaak 

Er komen vaker waarnemingen binnen van mieren die opvallend gedrag vertonen. Zo zag Fiejette Meyer een groot aantal mieren in een rechte lijn over een betonblok lopen. Ze vroeg zich af hoe die mieren in zo'n rechte lijn blijven lopen. Ook zag ze dat mieren elkaar aantikten als ze elkaar tegenkwamen. Waarom doen ze dat? Antwoord op deze vraag komt van mierenexpert Peter Boer.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.