Midzomervollemaan
• 13-06-2008
• leestijd 1 minuten
Volgende week begint officieel de zomer. Om precies te zijn: in de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 juni, om 01.59 uur. Op dat moment bereikt de zon zijn noordelijkste positie aan de sterrenhemel, en ontvangt het noordelijk halfrond van de aarde het meeste zonlicht. De nacht van 20 op 21 juni is daardoor de kortste nacht van het jaar.
Echt donker zal het komende week 's nachts dus niet worden. Daar komt bij dat het op woensdag 18 juni Volle Maan is. Met die midzomervollemaan is trouwens iets bijzonders aan de hand. Die staat juist heel láág boven de horizon.
Hoe dat komt is eenvoudig te begrijpen. De Volle Maan staat altijd tegenover de zon aan de hemel. In de zomer staat de Volle Maan dus op de plek waar de zon in de winter staat. De midzomervollemaan gedraagt zich dus als de midwinterzon: hij is maar een paar uur zichtbaar, en blijft heel laag boven de horizon.
In de tweede helft van de week beweegt de maan langs de reuzenplaneet Jupiter. In de nacht van donderdag 19 op vrijdag 20 juni zie je Jupiter links van de maan staan, als een heldere ster. Een dag later staat Jupiter rechtsboven de maan. Pas diep in de nacht, rond 03.15 uur, bereiken ze hun hoogste stand boven de zuidelijke horizon.
Govert Schilling
www.allesoversterrenkunde.nl