Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meteorologische winter begint vrijdag met vrieskou

  •  
29-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
vorst_aan_de_grond_600efc79dedaf_medium

© Jokevandepoppe

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

Begin van de winter

De winter volgens de astronomische kalender begint op 21 december, maar voor meteorologen is 1 december het begin van de winter. Vrijdag is de eerste dag van de meteorologische winter en is het gelijk de koudste dag van de week. In de nacht en vroege ochtend is het op grote schaal -1 tot -4 graden en in de oostelijke helft van het land vriest het mogelijk harder dan -5 graden. "Op de koudste plekken kan het -7 graden worden en op een enkele opgespoten ijsbaan zou dan geschaatst kunnen worden", aldus het weerbureau.

sneeuwbaard_6566e179ce36a_medium

IJshaar

© Anne van Rijn

Op de vroege ochtend van woensdag 29 november zag fotograaf Anne van Rijn al ijshaar, ook wel sneeuwbaard genoemd. Lees meer over dit bijzondere natuurverschijnsel.

'Mooi winterweer'

Vrijdagochtend blijft het nog even vriezen en is het mooi winterweer. In het westen komt de temperatuur 's middags een graad boven nul uit, maar in het oosten kan het de hele dag blijven vriezen. In dat geval is er sprake van een ijsdag. In het westen zakt het kwik op veel plaatsen 's avonds ook weer tot onder het vriespunt. In het noordelijk kustgebied en aan de westkust is er vrijdag kans op een enkele winterse bui met hagel en sneeuw.

De meteorologische winter begint dit jaar relatief koud. Vorig jaar was het op 1 december 6 graden in het oosten tot 9 graden aan zee, wat volgens Weeronline de normale middagtemperaturen zijn voor deze tijd van het jaar.

Bron: ANP 

Meer over:

winter, kou, sneeuw, ijs, vorst
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.