Met strenge milieunormen weg vrij voor kolencentrales
• 04-07-2007
• leestijd 2 minuten
De weg is vrij voor nieuw kolencentrales na
toezeggingen van minister Cramer (VROM) dat deze tot de schoonste in de
wereld zullen horen en de klimaatdoelstellingen van het Kabinet niet in
gevaar komen. Dat bleek na een debat in de vaste kamercommissie voor
VROM die gisterenmiddag plaatsvond.
Met name PvdA en Groen Links gingen een fel debat aan, waarbij Samson (PvdA) zelfs stelde dat de kolencentrales er niet zullen komen. En als die centrales er toch zullen komen is kamerlid Duyvendak (GL) een voorstander van de invoering van een kolenbelasting, waar Samson gelooft in een aanpak via het emissiehandelssysteem, waarbij zich Europees een draagvlak lijkt af te tekenen voor veiling van emissierechten, aldus Samson.
Minister Cramer meent dat de bouw van kolencentrales voor de elektriciteitsopwekking noodzakelijk is. Gas is weliswaar beter voor het milieu, maar de voorraden zouden over 20 tot 30 jaar op zijn. Dat geldt echter voor de Nederlandse voorraden, want de voorraden op wereldschaal bedragen volgens experts minimaal 80 jaar. Wind- en zonne-energie leveren onvoldoende op, aldus Cramer, en dus blijven kolen over omdat kernenergie (nu) geen optie is voor het Kabinet.
Cramer stelt dat nieuwe centrales aan de strengste milieunormen, te stellen in door haar departement te verstrekken vergunningen, voldoen. Ze moeten de mogelijkheid hebben ook op biomassa (houtsnippers; kort-cyclisch CO2) te draaien en de uitstoot aan broeikasgas opslaan in de ondergrond. Hoewel deze techniek nog niet volwassen is, is Cramer er ‘voor 90 procent’ van overtuigd dat deze opslag gaat lukken. De nieuwe centrales komen niet voor 2011 in bedrijf.
Met de toezeggingen van de minister is de politieke weg nu vrij om de milieuvergunningen af te geven en de energiebedrijven hun investeringsplannen in kolencentrales te laten realiseren.