Met kerstgroen mee naar binnen
• 17-12-2008
• leestijd 2 minuten
De citroenvlinder overwintert als volwassen vlinder. Ze vallen in de groenblijvende struiken totaal niet op door hun schutkleur en als je de kerstversiering van buiten hebt gehaald kun je binnen zomaar een citroenvlinder hebben rondvliegen.
Citroenvlinders zijn in diepe winterslaap in groenblijvende struiken zoals klimop, hulst of coniferen. Ook bij wat hogere temperaturen blijven ze in die diepe rust en je ziet ze normaal gesproken niet verschijnen voor half februari. Tenminste, als ze niet hardhandig worden gewekt. Om ons huis in de gezellige kerstsfeer te brengen halen we graag groen naar binnen. Dat kan gaan om een spar die als kerstboom dienst doet, of coniferentakken voor aan de muur of klimop voor rondom de kandelaar. In dat groen kan zomaar een citroenvlinder verstopt zitten. Met zijn groengele kleur, de bladvorm en zelfs een mooie bruine tekening die op een bladsteel lijkt zijn ze meesters in het verstoppen. In die hoge temperaturen bij ons binnen kunnen ze niet meer in winterslaap blijven. Zo kun je opeens op eerste kerstdag een citroenvlinder rond zien vliegen om de piek van je kerstboom.
Ook andere vlinderoverwinteraars zijn wel actief bij kunstmatig hoge temperaturen. In een grote oude en normaal kille kerk vloog er tijdens de kerstnachtdienst, toen er eindelijk eens heel veel mensen in de kerk zaten een kleine vos rondom de kroonluchters. Ook de dagpauwoog kun je soms midden in de winter opeens actief aantreffen. Het beste dat je in zo’n geval kunt doen is de vlinder zo koud mogelijk weg te zetten. Een schuurtje, een overkapping of ergens onder het open haardhout vinden ze een prima plek voor de overwintering. Kou is voor deze soorten geen probleem, warmte wel.