Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Met grond in Nederland los je de voedselcrisis niet op'

  •  
22-04-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
natuurmonumenten_06.jpg
Als je de natuur in Europa actief wilt herstellen, is het nodig om veel meer landbouwgrond om te vormen in natuur dan tot dusver het geval is. Dat stelt de Wageningse hoogleraar Rudy Rabbinge in het aprilnummer Van Nature, het maandblad van Natuurmonumenten.
Oplossing lokaal
Rabbinge, hoogleraar Duurzame Ontwikkeling en Voedselzekerheid, reageert in Van Nature op de geluiden van landbouworganisaties, die vinden dat er helemaal geen landbouwgrond meer naar de natuur mag gaan. Zij stellen dat er een wereldwijd tekort dreigt aan voedsel. Kijk maar naar de stijgende prijzen van granen, zuivel en vlees. Volgens Rabbinge moeten wij hier echter niet denken dat we in Nederland de mensen in Afrika of Azië moeten gaan voeden. "Dat zal toch lokaal moeten gebeuren, zoals nu ook grotendeels al het geval is. De wereldmarkt voor voedsel is eigenlijk heel klein."
Verhoging productiviteit
Toch is het ook in Nederland mogelijk om meer voedsel te produceren en tegelijkertijd meer ruimte te scheppen voor de natuur, meent de hoogleraar. "Dat kan door aanpassing van het plattelandsbeleid. Stimuleer de landbouw in gebieden met een hoge productiviteit. Nu wordt er veel geld en energie gestoken in de instandhouding van de landbouw op relatief ongeschikte grond. Het is veel productiever om dit geld te besteden in gebieden die zich van nature goed voor de bouwbouw lenen. Op een veel kleiner areaal kun je dan een veel hogere productiviteit realiseren."
Dertig procent
Tegelijkertijd heeft de landbouw er niets aan om de landbouw in stand te houden in gebieden die structureel veel inzet en middelen vragen, zoals bijvoorbeeld een inklinkende polder. "Zulke gebieden kun je beter omvormen tot natuur", meent Rabbinge. " Op deze wijze is een actief herstelbeleid van de natuur en de biodiversiteit mogelijk. Dat betekent dat je niet meer praat over tien procent van het landbouwareaal voor natuur, maar wel een dikke dertig procent."
Hectarestrijd onverstandig
Om die ambitie te verwezenlijken, zouden overheden volgens Rabbinge veel minder arrogant moeten zijn. "Die zeggen: dit hebben wij zo beslist, zo moet het maar. Zo creëer je onnodige tegenstellingen. De hectarestrijd tussen landbouw en natuur die nu weer dreigt op te laaien, vind ik dan ook onverstandig. De overheid zou voor een krachtig beleid voor de landelijke gebieden moeten kiezen waarbij duidelijke keuzes worden gemaakt: wat waar te doen en op welke wijze. Op het moment dat je kiest, ontstaat er ook meer kracht voor zowel de landbouw als de natuurbescherming. De belangen zijn niet strijdig, maar lopen dezelfde kant op."
Bron: Natuurmonumenten
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor