© De eikenprocessievlinder, foto: Jurriën van Deijk
Een eerste veldproef in alweer een poging om de overlast van de eikenprocessierups aan te pakken lijkt voorzichtig resultaat te hebben. Door tijdens de vliegperiode van de eikenprocessievlinder feromonen (sekslokstoffen) aan te brengen in eikenbomen, wordt de paring verstoord. En dat blijkt het aantal rupsen op sommige plekken te halveren. Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups op de site Nature Today.
Er bestaan al veel methodes om de overlast van de eikenprocessierups te beteugelen. Op veel plekken worden de boomkronen bespoten met bacteriën of nematoden nog voordat de rupsen brandharen hebben. Deze bestrijdingsmethode heeft echter als nadeel dat andere rupsen ook gedood kunnen worden.
De methode met de feromonen heeft geen effect op andere diersoorten. De geurstof bootsen die van de vrouwelijke vlinder na waar de mannelijke vlinders mee worden gelokt. De geuren hebben alleen effect op de bewuste doelsoort. De mannetjesvlinders raken zo verward door de opgespoten geurstoffen dat ze de vrouwelijke vlinders niet meer kunnen vinden om te paren. Zonder paring worden eitjes niet bevrucht en komen er geen rupsen.
In combinatie met natuurlijke bestrijding kan deze zogenaamde paringsverstoring bijdragen aan een forse reductie van de populatie eikenprocessierupsen, maar de methode moet nog wel worden verfijnd.
De onderzoekers waarschuwen dat men er rekening mee moet houden dat de daadwerkelijke invoering van deze methode nog jaren kan duren, tenzij er een algehele ontheffing wordt verleend voor de toepassing van feromonen voor paringsverstoring.
Lees meer over het onderzoek op Nature Today
Onderzoek naar de feromonen is gedaan door entomoloog Silvia Hellingman, Hellingman Onderzoek en Advies, Kenniscentrum Eikenprocessierups, namens de deelnemende partijen: Ben van Dinther, Provincie Overijssel
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.