Jan Douwe van der Ploeg, emeritus-hoogleraar Wageningen Universiteit
© Henny Radstaak
De veehouders moeten het mestprobleem deels zelf maar oplossen, vindt landbouwminister Femke Wiersma (BBB). Volgens de Tweede Kamer werkt dat mestfraude in de hand, maar dat vindt de minister dan weer onacceptabel. Melkveehouders kunnen hun mest dit jaar niet meer kwijt op hun grond, omdat Brussel de mestregels heeft aangescherpt. Volgend jaar worden die regels nog strenger. De situatie is tamelijk uitzichtloos. Gierputten en mesttanks zitten overvol. Gaan we er ooit nog uitkomen, uit deze mestcrisis?
Jan Douwe van der Ploeg is emeritus-hoogleraar aan de Wageningen Universiteit. Volgens hem bevindt het Nederlandse landbouwbeleid zich in een impasse. “Een meerledige impasse: een politieke, een culturele, een economische en een technologische impasse. Het één verstrekt het ander en dat maakt het een duivels probleem.” Intussen wordt op het ministerie van LVVN koortsachtig gezocht naar oplossingen. “Als je het hebt over innovatie gaat dat heel veel tijd vragen en heel veel geld kosten.”
“Intussen verzuipen we straks in de mest, hoe je het ook wendt of keert”, moet Van der Ploeg concluderen. “Op veel bedrijven is er bijvoorbeeld best ruimte voor aanpassingen: minder of anders voeren, waardoor er minder stikstof in de mest komt. Maar de echt grote klap die gemaakt moet worden, daarvoor is het te laat.” Er hadden volgens de emeritus-hoogleraar al lang veel meer mestverwerkingsfabrieken gebouwd moeten worden, we hadden de landbouw tot op zeker hoogte meten de-industrialiseren en moeten reorganiseren. Helaas hebben we een hele serie afslagen gemist. En nu is de situatie dramatisch geworden.”
Meer over:
mestcrisisEn intussen is op maandag bekend geworden dat Denemarken(!) gewoon(!) de CO2-uitstoot van boeren gaat belasten (zie NOS). Prima plan!
Nu de industrie nog en graag EU-breed, zoals ook hetgeen Denemarken nu besloten heeft.
Vergelijken met denemarken loopt spaak vanwege het frit dat ze daar meer dan voldoende ruimte hebben. Vergelijken met de mijnen en gas lijkt mij ook niey correct aangezien je beide. Niet kunt eten. Ons netto exportoverschot bedraagt nog geen 5%. Export naar bijvoorbeeld Duitsland. Daar ben ik binnen 20 min. Amsterdam is voor mij een dik uur. Voedselzekerheid komt een keer onder druk. Ruimte voor mest is er wel op de landerijen. Maar nu moeten ze afvoeren waarna kunstmest weer kan worden aangevoerd. Maar meer mensen, meer verkeer, meer consumptie, meer productie, meer plastic, meer energievraag zullen de oplossing wel zijn voor alle genoemde problemen denk ik.
Nederland exporteerde in 2023 voor 124 miljard en importeerde voor 84 miljard. Hoezo 5% verschil? Voedselzekerheid wordt altijd uit de kast getrokken als argument. Ja, je biefstuk wordt misschien duurder, maar dat heeft niks met voedselzekerheid te maken. Dus die koeien en die varkens en die bloementeelt, dat kan best een beetje minder zonder dat iemand er een traan om hoeft te laten.
"De bijdrage van het agrocomplex aan de Nederlandse economie bedroeg in 2018 circa 6,4 procent. Wordt alleen gekeken naar de primaire landbouw, dan bedraagt dit aandeel 1,4 procent"... Dus voor 1,4 % van onze economie hebben we 50% van het land nodig? Je kunt met die vierkante kilometers een heleboel leuke dingen doen die vast meer geld opbrengen, als dat je probleem zou zijn.
Beetje onzin verhaal. Door drukte prachtige droge herfst is er nog veel mest uitgereden en heel veel afgevoerd naar akkerbouwers. Doordat de melkprijs plotseling omhoog schiet kunnen veehouders de hoge prijzen voor mestafvoer gemakkelijk betalen. Wie dat niet kan doet er verstandig aan nu te stoppen. Emeritus professor van der Ploeg is een doemdenkers die alleen weet hoe het niet moet.
Mmm, volgens mij gaat het niet alleen om de Europese regels maar ook de idiote situatie dat we veel ruimte te kort komen in Nederland, omdat boeren zonodig hun koeienstront moeten kunnen uitrijden. De helft van Nederland hebben ze daar voor nodig (samen met nog wat andere veeboeren, akkerbouwers en tuinders etc). Simpele oplossing: de boeren leveren land in, minder koeien, minder stront, minder stikstof, minder landbouwgif, minder dierenleed en we kunnen weer jaren vooruit: meer huizen, herstel van de natuur, schoner water, meer leefruimte... Het sentiment is gewoon verkeerd, alsof wat boeren doen heilig is. Gewoon kappen ermee (voor een flink deel, in ieder geval), dan hebben we met de mijnen in Limburg en het gas in Groningen ook gedaan. Neem een voorbeeld aan Denemarken!
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.
voedsel aanpassen , zorgen voor meer vaste ontlasting. Meer mestverwerkingsfabrieken overheid steekt hier geld in. Tenslotte aanpassing veestapel.