Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Merel zoekt uniek geluid

  •  
27-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1508 keer bekeken
  •  
merel_26.jpg
Elk merelmannetje is op zoek naar zijn eigen unieke geluid. Er spelen heel wat factoren mee die zijn zang bepalen.
Beter dan de buurman
De basiszang van een merel is, zoals bij elke zangvogel, aangeboren. De rest leert hij door goed naar zijn vader en andere volwassen merels te luisteren. Binnen zes weken oefent en leert een jong merelmannetje een heel scala aan variaties, maar welke hij uiteindelijk gebruikt, hangt af van welke buren hij later heeft. Het is namelijk wel de bedoeling dat zijn zang ertussenuit springt, want dat bepaalt zijn succes bij de vrouwtjes.
Stadslawaai
Ook de woonplaats van de merel heeft sterke invloed op zijn lied. Een merel die in een drukke stad woont, zingt over het algemeen hoger dan zijn soortgenoten op het platteland. Dat komt doordat hij hoge tonen harder kan zingen dan lage, waardoor hij makkelijker boven het stadse lawaai uitkomt.
Ringtone
Wanneer de merel tevreden is met zijn zelf gecomponeerde lied, dan blijft hij dat herhalen. Maar zijn lied blijft met de tijd veranderen. Een merel kan namelijk inspiratie opdoen uit geluiden in zijn omgeving, waardoor het zomaar kan voorkomen dat je ineens een ringtone terug hoort in zijn lied. Vermoedelijk doet de merel dit omdat een ingewikkeld wijsje meer indruk maakt.
Bron: Vreemde Vogels van Dr Roger Lederer en Science Daily
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor